81 % vecāku ir gatavi pamest Latviju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Vai tu spētu no latvijas pārcelties uz dzīvi ārzemēs? - novembra sākumā ģimenes portāls mammam.lv/tetiem.lv šādu jautājumu uzdeva saviem lasītājiem. 81% atbildēja apstiprinoši, portālu «Apollo» informēja Inga Akmentiņa-Smildziņa, «mammam.lv/tetiem.lv» radītāja.

Portāla veidotājas teic, ka aptaujas rezultāts nav pārsteidzis: «Statistika liecina, ka Dublinā mammam.lv/tetiem.lv lasa vairāk, nekā Daugavpilī!»

Domu, ka no Latvijas varētu aizbraukt uz neatgriešanos, kopumā izsaka 53% aptaujas dalībnieku, 28% varētu pārcelties, taču gribētu kādreiz atgriezties. Un tikai 19% no visiem aptaujas dalībniekiem aizbraukšanas idejai izvēlējušies kategorisku nē.

«Portāla reģistrēto lietotāju vidējais vecums ir 30,26 gadi, Latvijā tas ir aktīvais reproduktīvais vecums. Tās ir mammas un tēti vai cilvēki, kas aktīvi plāno ģimenes papildinājumu. Un šie ir cilvēki, kas aizpildījuši aptauju, un kas godīgi pateikuši - mēs esam gatavi savu valsti pamest,» aptauju komentē mammam.lv/tetiem.lv veidotāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Portāla veidotājas Sindija Meluškāne un Inga Akmentiņa-Smildziņa teic, ka aptaujas rezultāti viņas nav pārsteiguši. «Mammas un tēti, kas šobrīd dzīvo ārzemēs, ir mūsu portāla aktīvāko lietotāju vidū. Statistika liecina, ka Dublinā mammam.lv/tetiem.lv lasa vairāk, nekā Daugavpilī!» stāsta I. Akmentiņa-Smildziņa.

Aizbraukušie latvieši portālā ne tikai meklē «ratiņubiedrus» pastaigām Īrijā, Anglijā, Norvēģijā u.c., bet apmainās ar informāciju par pabalstu saņemšanu ārvalstīs un ļoti bieži - meklē atbildes uz dažādiem ar veselību un grūtniecību saistītiem jautājumiem.

«Pēc uzdotajiem jautājumiem mammam.lv/tetiem.lv sadaļā «Jautā speciālistam» reizēm šķiet, ka Latvijas vecāki ārzemēs jūtas ļoti vientuļi, nobijušies un bez emocionāla atbalsta. Topošās un jaunās māmiņas raizējas, ka ārvalstu speciālisti pārāk maz pievēršas viņu satrauktajiem jautājumiem par grūtniecību, dzemdībām un zīdainīša aprūpi. Viņas jūtas nesaprastas un neatbalstītas.

Citēju: «Esmu 35 gadus jauna sieviete, divu bērniņu mamma. Ar vīru esam plānojuši tikt pie trešā - pēdējā mūsu ģimenes mazuļa. Dzīvojam Lielbritānijā, ārsti šeit nav visai vēlīgi. Decembrī izņēmu spirāli, kura man bija četrus gadus. Bet...»,» tā I.Akmentiņa-Smildziņa.

«Cilvēki būtu gatavi atgriezties, ja viņiem tiktu garantēts darbs, regulāri un pietiekami ienākumi (ar to domāta alga virs Ls 400 «uz rokas», kas turklāt patiesi pārskaitīta uz kontu), ja zinātu, ka slimības vai bezdarba gadījumā valsts spētu parūpēties gan par viņiem, gan par viņu bērniem,» nesen lasīju kādas Anglijā dzīvojošas latvietes blogā. Viņa bija veikusi vietējo latviešu aptauju par tēmu: Kas liktu aizbraucējiem atgriezties? Un tā arī ir atbilde, ko darīt, lai cilvēki neaizbrauktu,» uzskata mammam.lv/tetiem.lv veidotāja Sindija Meluškāne.

«Nodrošināt cilvēkiem darbavietas un veidot stabilu ģimenes valsts politiku - tas ir galvenais politiķu uzdevums tuvākajiem pieciem gadiem. Lai ģimenes ar bērniem saņemtu atvieglojumus un priekšrocības, lai ikviena māmiņa un tētis zinātu, kāds būs bērna kopšanas pabalsts, lai būtu drošības sajūta, ka no pusotra gada bērnam būs vieta bērnudārzā, ka pirmajās klasēs bērnam būs pagarinātā dienas grupa bez maksas, ka vecākiem būs, kur atstāt pirmo klašu skolēnus vasaras brīvlaikā un, ka ikvienam bērnam būs iespēja studēt augstskolā.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu