«Microsoft»: nelegālo programmatūru lietojošie uzņēmumi citiem nozog miljardus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Četru valstu - Brazīlijas, Krievijas, Indijas un Ķīnas (BRIC) - ražošanas kompānijas, kas izvēlas izmantot nelegālo programmatūru, saviem vietējā tirgus konkurentiem, kas izvēlas strādāt godīgi, nozog vairāk nekā 1,6 miljardus ASV dolāru (0,8 miljardus latu) gadā.

Par to liecina informācijas tehnoloģiju (IT) kompānijas «Microsoft» šodien publicētais pirmais pētījums, kurā analizēta nelegālās programmatūras izmantošanas finansiālā ietekme uz konkurenci augošajās valstīs.

Datorprogrammu zagļu dēļ tautsaimniecībā netiek ieguldīti miljardi, tiek zaudētas iespējas izveidot simtiem jaunu ražotņu ar vairāk nekā 200 000 papildu darba vietām.

Pētījumā secināts, ka pirātisku programmatūru izmantošana godīgajiem ražotājiem Brazīlijā nodara kaitējumu 278 miljonu ASV dolāru (147 miljonu latu) apmērā, Krievijā - 92 miljonu ASV dolāru (48 miljonu latu) apmērā, Indijā - 344 miljonu dolāru (182 miljonu latu) apmērā, Ķīnā - 863 miljonu ASV dolāru (456 miljonu latu) apmērā.

Kopumā Latīņamerikas, Centrāleiropas un Austrumeiropas, kā arī Āzijas un Klusā okeāna reģiona ražotājiem nodarītais kaitējums esot lēšams trīs miljardu dolāru (1,5 miljardu latu) apmērā.

Jau iepriekš aplēsts, ka Latvijā datorprogrammu zagļu kaitējums ir no 15 līdz 18 miljoniem latu gadā.

«Latvijā, protams, šie skaitļi nav tik dramatiski, tomēr mūsu valsts mērogam tie ir diezgan iespaidīgi. Praktiski tas nozīmē, ka paši sev nozogam gadā līdz pat 300 labi apmaksātām darba vietām. Skumji, ka arī šajā gadījumā, tāpat kā bieži vien citos svarīgos jautājumos, nespējam lūkoties ilgtermiņā, bet redzam tikai savu īslaicīgo un šķietamo labumu, turklāt pakļaujot sevi dažādiem svarīgiem datu drošības riskiem. Jāpiebilst, ka arī Latvijā šādi tiek veicināta negodīga konkurence,» norāda Datorprogrammu autortiesību apvienības valdes locekle Sanita Meijere.

«Microsoft Latvia» vadītājs Ēriks Eglītis uzskata, ka 1,5 miljardi ASV dolāru gadā ir ievērojams iemesls, lai «spēlētu godīgi». Viņš norāda, ka pirātiskā un viltotā programmatūra pilda bīstamu noziedznieku kabatas. Turklāt, kad uzņēmumi lieto pirātisku programmatūru, tas ietekmē attīstību un kavē inovācijas.

Pētījums tiek publiskots saistībā ar iniciatīvu «PlayFairday», kuras mērķis ir izglītot uzņēmumus, patērētājus un valdības, lai veicinātu «spēli pēc noteikumiem», informētu par legālu programmatūru izmantošanas priekšrocībām un veidotu cieņu pret intelektuālo īpašumu. «Microsoft» šo iniciatīvu iesākusi vairāk nekā 50 valstīs visā pasaulē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu