«Mirušās dvēseles» viesosies Ventspilī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunārs Janaitis.

22.novembrī Latvijas Nacionālais teātris ar izrādi «Mirušās dvēseles» viesosies Vetspils Teātra namā «Jūras vārti». Izrādes režisors Kirils Serebreņņikovs (Maskava).  

Kirils Serebreņņikovs ir Eiropas mērogā atpazīstamākais režisors , kāds pēdējo gadu laikā Latvijā ir iestudējis izrādes. Viņš ir trīsdesmitgadnieku paaudzes pārstāvis, kurš pārliecinoši īsteno ne tikai savu mūsdienu lugu iestudējumus, bet arī negaidīti pārvērš mūsdienīgās interpretācijās visus hrestomātiskos krievu klasikas darbus – piemēram, Ostrovska «Mežs», Saltikova-Ščedrina «Golovļovu kungi», turklāt dara to uz Krievijas teātru citadeles – akadēmiskās Maskavas Dailes teātra (MHAT) skatuves. Pēc ilgāka pārtraukuma Krievijā ir jauns, erudīts, talantīgs un harizmātisks teātra līderis, kura darbi tiek gaidīti kā notikumi, turklāt Serebreņņikova popularitāti vairo arī viņa darbošanās kino režijā.

Kirila Serebreņņikovs ir pilnībā attaisnojis uz viņu liktās cerības arī Latvijā un «Mirušās dvēseles» ir ne tikai guvušas izcili daudz pozitīvu skatītāju atsauksmju, bet arī «Spēlmaņu naktij» 2009./2010.g. sezonā tika nominēta piecās kategorijās, balvas saņēma veselās divās – «Mirušās dvēseles» tika atzītas par gada labāko dramatisko izrādi un pats režisors arī saņēma balvu kā  gada labākais kostīmu mākslinieks.

Spilgtais satīriskais romāns par Čičikova braucienu pēc mirušām dvēselēm, savā ceļojumā iepazīstoties ar visneticamākiem krievu muižnieku tipāžiem, ir darbs, kurā režisors vēlas saglabāt Gogolim tik raksturīgo aizkustinošo mīlestību uz cilvēku, tā rakstura īpatnībām un vājībām. Izrāde ir aicinājums paskatīties uz notiekošo un sevi ar labsirdīgu ironiju.
 
Izrādē ir ļoti spēcīgs aktieru ansamblis- Kaspars Zvīgulis, Artuss Kaimiņš, Juris Lisners, Ivars Puga, Gundars Grasbergs, Normunds Laizāns, Mārtiņš Brūveris, Arturs Krūzkops, Jānis Vimba, Ģirts Luizniks.

Aizvadītā gada nogalē «Mirušās dvēseles» viesojās Maskavā  prestižajā teātra festivālā N.E.T. (Новый Европейский Театр, Jaunais Eiropas teātris) un guva ievērojamu skatītāju un žūrijas atzinību.
 
Marina Šimadina rakstā «Serebreņņikovs un Gočevs festivālā N.E.T.» atzīmē: «Kirils Serebreņņikovs savā Rīgas iestudējumā mēģinājis paskatīties uz krievu klasiku no malas. Viņa Čičikovs – tipisks eiropietis, pieklājīgs, akurāti safrizēts, tīrīgs. Viņš nepārtraukti tīra rokas ar kabatlakatu, nēsā elegantu kostīmu. … Šķiet, vistrāpīgākā izrādes aina ir bābu valstības skats pie Korobočkas, jo visas lomas izrādē spēlē vīrieši.  

… Galvenais izrādes fokuss ir režisora piedāvātais princips – Čičikovs pats nekur nebrauc, muižnieki paši ierodas pie viņa, kas ir ieslēgts dīvainā koka kastē. Tiem, kas nesaprot uzreiz, režisors beigās saka priekšā, uzliekot uz skatuves dažus zārkus.»

«mk.ru

Pēc veiksmīgajām «Mirušo dvēseļu» viesizrādēm Maskavā, teātris ir saņēmis vairākus uzaicinājumus piedalīties starptautiskos teātra festivālos. Šobrīd notiek pārrunas ar teātra festivāliem  Polijā, Bulgārijā un Baltkrievijā, kā arī  par iespējamām viesizrādēm Bulgārijā un Krievijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu