Varētu sākties otrā «Klimatgeita»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Otrdien publicēts liels skaits e-pasta vēstuļu un citu dokumentu, kas, šķiet, saistīti ar Austrumanglijas universitātes Klimata izpētes nodaļu.

Daļa no 5000 e-pasta vēstuļu un dokumentu attiecas uz Klimata izpētes nodaļas sadarbību ar Starpvaldību Klimata izmaiņu komisiju (IPCC).

Līdzīgu dokumentu publiskošana 2009.gadā izraisīja tā dēvēto «Klimatgeitu», kuras laikā izskanēja pret zinātniekiem vērstas apsūdzības par datu viltošanu, kuras gan vēlākā izmeklēšanā tika noliegtas.

Tāpat kā toreiz, jauno dokumentu publiskošana notikusi ANO klimata konferences priekšvakarā.

Austrumanglijas universitāte pagaidām nav komentējusi dokumentus, kas izvietoti kādā Krievijas serverī.

Tekstā, kas pievienots publicētajiem dokumentiem, cita starpā teikts: «Nabadzība ir nāves spriedums. Lai stabilizētu siltumnīcefekta gāzu emisiju ilgtspējīgā līmenī valstīm līdz 2030.gadam enerģētikas tehnoloģijās jāiegulda 37 triljoni dolāru».

Tālāk seko izvilkumi no publiskotajām e-pasta vēstulēm, starp kuru nosūtītājiem un saņēmējiem, ja tās ir īstas, atrodams Austrumanglijas universitātes Klimata izpētes nodaļas vadītājs Fils Džonss un Pensilvānijas štata universitātes klimatologs Maikls Manns.

«Klimatgeitas» gaitā veiktajā izmeklēšanā gan Džonss, gan Manns tika attaisnoti apsūdzībās par datu sagrozīšanu, lai gan tika atzīts, ka turpmāk pētniecības procesam vajadzētu būt atklātākam.

Persona, kura publiskojusi jaunos dokumentus, apgalvo, ka tās rīcībā esot vēl 220 000 e-pasta vēstuļu un dokumentu, taču tie netikšot nodoti atklātībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu