Latvijā <i>viegla</i> pēršana joprojām ir populārs audzināšanas veids

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Latvijas sabiedrībā vēl joprojām kā pieņemams disciplinēšanas paņēmiens ir «viegla» iepēršana. Tas nozīmē, ka pēršana nav izdarīta ar siksnu un neatstāj rētas vai sasitumus, tas secināts Nodibinājuma «Centrs «Dardzedze»» veiktajā pētījumā «Iedzīvotāju attieksme pret vardarbību pret bērniem».

No 526 pētījuma dalībniekiem no visas Latvijas, kuri bija pielīdzināti pēc demogrāfiskiem rādītājiem - dzimuma, vecuma, nacionalitātes, izglītības līmeņa, nodarbinātības, ienākumiem, laulību statusa, bērnu skaita līdz 18 gadu vecumam, dzīves vietas un reģiona -, 51,5% atzinuši, ka pielieto sišanu kā soda veidu, audzinot bērnus.

Vismaz vienu reizi savus bērnus nopērušo 10,4% aptaujāto, 8,1% atzinuši, ka vienreiz bērnus iepļaukājuši pa seju, bet ar siksnu dažas reizes savas atvases situši 16% iedzīvotāju.

Visbiežākais disciplinēšanas veids bijis balss pacelšana, kritizēšana, kā arī aizliegums izmantot kādas lietas. Vēl kā sodi bērna audzināšanā tiek pielietota apsaukāšana, aizliegums tikties ar vienaudžiem, piekaušana ar roku.

Pētījumā secināts, ka būtu nepieciešams turpināt darbu pie sabiedrības izglītošanas par fizisko vardarbību pret bērnu, veidojot un attīstot dažādus informatīvos un izglītojošos pasākumus, piemēram, kampaņas, bukletus, mājaslapas. Izstrādājot preventīvos pasākumus fiziskās vardarbības novēršanai, būtu jāņem vērā demogrāfiskās īpatnības. Visbiežāk statistiski nozīmīgas atšķirības starp respondentu viedokļiem tika iegūtas, respondentus dalot pēc apdzīvotā reģiona, dzīves vietas, nacionalitātes un nodarbinātības veida.

Tiesībsargājošajām iestādēm būtu nepieciešams kļūt atvērtākām pret sabiedrību, kā arī vairāk skaidrot savu darbu. Tas vienlīdz būtu arī attiecināms uz izglītības iestādēm un nevalstiskajām organizācijām, kuras saskaņā ar pētījuma rezultātiem nav pietiekami informējušas par tajās pieejamajiem pakalpojumiem, kā arī veiktajiem pasākumiem, uzskata «Dardedze».

Ar pētījumu «Dardedze» šodien iepazīstināja starptautiskajā konferencē «Vardarbībā cietis bērns un kriminālprocess».

Konference tiek rīkota ar Latvijas-Šveices sadarbības programmas un Nīderlandes vēstniecības atbalstu un līdzfinansējumu. Konferenci atklāja Nīderlandes Karalistes vēstnieks Latvijā Jurians Krāks, bet Latvijas ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kā bija paredzēts, neieradās, viņa vietā īsu uzrunu teica prokuratūras pārstāve.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu