Mērena alkohola lietošana samazina diabēta risku

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Sievietes, kas patērē daudz rafinēto ogļhidrātu un ir pakļautas lielākam riskam saslimt ar otrā tipa diabētu, var to samazināt, mērenās devās lietojot alkoholu, liecina jauns pētījums.

26 gadu garumā novērojot vairāk nekā 80 000 sieviešu, zinātnieki atklāja, ka tām daiļā dzimuma pārstāvēm, kas uzturā lietoja daudz baltmaizes, kartupeļu un saldināto dzērienu un mēreni lietoja alkoholu, bija par 30% mazāks risks saslimt ar otrā tipa diabētu nekā tām, kuras arī uzturā lietoja daudz rafinēto ogļhidrātu, taču alkoholu nelietoja.

Iepriekšējie pētījumi ir uzrādījuši saikni starp mērenu alkohola lietošanu un samazinātu diabēta risku, taču jaunais pētījums vērsis uzmanību tieši uz sievietēm, kas uzturā lieto daudz produktu ar augstu glikēmisko indeksu, tas ir, tādus produktus, kas strauji palielina cukura daudzumu asinīs.

«Ja jums ir uzturs ar augstu ogļhidrātu saturu un jūs nelietojat alkoholu, diabēta attīstīšanās risks palielinās par 30%,» norāda pētījuma galvenais autors doktors Frenks Hu, kas studē uzturzinātni Hārvarda Universitātes veselības aizsardzības skolā Bostonā. «Tomēr, ja jums ir uzturs ar augstu ogļhidrātu saturu, taču jūs mēreni lietojat alkoholu, šis risks samazinās,» skaidroja zinātnieks.

Pētījums, kas publicēts žurnālā «American Journal of Clinical Nutrition», necenšas pierādīt, ka alkohols pasargā no diabēta, tomēr Hu ar saviem kolēģiem pieļauj, ka alkohols var ietekmēt insulīna un gremošanas fermentu izdali pēc maltītes, ierobežojot strauju cukura līmeņa pieaugumu asinīs, kas veicina diabēta rašanos.

Kā atzina otrā tipa diabēta pētniece Džila Kenlija no Misūri štata Universitātē Kolumbijā, kas nepiedalījās pētījumā, rezultāti viņu pārsteidza. «Nekur literatūrā es nebiju ievērojusi, ka dažas glāzes alkohola varētu ietekmēt ogļhidrātu patēriņa un diabēta riska attiecības,» norādīja Kenlija, piebilstot, ka pētījuma autori nav ņēmuši vērā daudzus faktorus, «piemēram, kad alkohols uzņemts, ja tas uzņemts kopā ar maltīti, vai kāda veida alkohols uzņemts».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu