Gaidāma Latvijas Nacionālā teātra viesizrāde Amatas Kultūras centrā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Nacionālā teātra arhīva foto.

Amatas novada pašvaldība aicina vidzemniekus un viesus uz izcilu Latvijas Nacionālā teātra izrādi pēc Melānijas Vanagas grāmatas «Veļupes krastā». 

Izrāde notiks atjaunotajā Amatas Kultūras centrā Ģikšos 3.decembrī plkst.18.00. 

Latvijas Nacionālais teātris ar lielu pretimnākšanu atbalstīja pašvaldības vēlmi Cēsu puses ļaudīm un vidzemniekiem parādīt stāstu par šīs puses vienu no diženākajiem un cildenākajiem cilvēkiem Melāniju Vanagu, kuras paveiktais darbs tiek novērtēts arvien plašāk un atzinīgāk, kuras darba augļus nākotnē zinās ikviens Amatas novada cilvēks, pazīs Latvijas un pasaules kultūras profesionāļi un tūristi. 

Kā stāsta M.Vanagas muzeja vadītāja Ingrīda Lāce: «Esmu lepna, ka Nacionālais teātris būs Amatā. Pārsteidza izrādes radošā kolektīva ļoti nopietnā, atbildīgā attieksme. Jaunajam, talantīgajam režisoram Valteram Sīlim M.Vanagas grāmata «Veļupes krastā» bija īsts atradums. Tā bija viņa paša vēlēšanās un iniciatīva veidot izrādi. Pirmizrāde notika 2010. gada nogalē. Bet pirms tam viss izrādes kolektīvs viesojās šeit, Amatā. Vēlējās pēc iespējas vairāk uzzināt par Melāniju Vanagu, pieskarties viņas lietām, dzirdēt viņas balsi, centās izprast, izjust, izdzīvot domās rakstnieces dzīvi tur, Sibīrijā ,laikā no 1941.gada līdz 1957.gadam. Līdzi uz Rīgu iedevu manis un A. Jansona veidoto videointerviju ierakstus.  Latvijas Teātra balvas «Spēlmaņu nakts» vienā no nominācijām «Gada latviešu autora iestudējums» tika izvirzīta arī izrāde «Veļupes krastā». Bet balvu par mūža ieguldījumu  skatuves mākslā saņēma Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša, arī viņa būs Amatā.»

Savu aktualitāti nav zaudējis Ievaa Strukas, dr.art, Latvijas Nacionālā direktora palīdzes repertuāra jautājumos, stāstītais laikrakstam «Druva» šā gada sākumā: «Ir vairāki pavisam praktiski iemesli, kāpēc šo izrādi vajadzētu noskatīties visiem, kas dzīvo Cēsu pusē – Melānijas Vanagas baigais un vienlaikus stiprais stāsts sākas 1941. gada jūnijā – Amatas «Sermuļos», ved uz Cēsīm, tajā parādās tuvāku un tālāku Cēsu apkārtnes mājvietu un cilvēku vārdi, Sibīrijas ceļus, sniegus un cilvēcības skolu izstaigā cēsnieki, un Cēsīs šis stāsts arī noslēdzas. Arī Melānijas Vanagas dzīve pēc Sibīrijas ir bijusi saistīta ar Amatas pusi, un uzzināt ,ko par savējiem vēl nezināmu, ir ne tikai interesanti, bet arī goda lieta… tieši par modrību un pašcieņu ir šis stāsts, kuru izstāsta Valters Sīlis kopā ar trīs paaudžu aktrisēm – Astrīdu Kairišu, Līgu Liepiņu, Daigu Gaismiņu (viņā visvairāk no Melānijas Vanagas vaibstiem) un Kultūras akadēmijas 4. kursa studenti Aneti Saulīti.«

Amatas novads aicina iepazīt savas puses diženos cilvēkus un lepoties par tiem! Laipni aicināts ikviens noskatīties šo izrādi! Biļetes cena: Ls 4.-, 3.-

Pielikumā Latvijas Nacionālā teātra arhīva foto – skats no izrādes «Veļupes krastā».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu