Pētījums: futbola bumbas sišana ar galvu var radīt smadzeņu darbības bojājumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Futbolisti, kas regulāri iesaistās gaisa divcīņās, veicot sitienus pa bumbu ar galvu, pakļauj sevi riskam iedzīvoties ilglaicīgos smadzeņu darbības bojājumos, liecina amerikāņu zinātnieku pētījums, kuru aprakstījis laikraksts «The Daily Telegraph».

Zinātnieki atraduši pārliecinošus pierādījumus tam, ka spēlētāji, kas gada laikā veic aptuveni 1000 sitienu pa bumbu ar galvu, kas ir apmēram 20 sitieni spēlē, var saskarties ar atmiņas, koncentrēšanās un plānošanas spēju samazināšanos.

Pētījumā tika apskatīta 32 amatieru līmeņa futbolistu, kuru vidējais vecums ir 31 gads un kuri ar futbolu nodarbojas kopš bērnības, galvas smadzeņu darbība. Secināts, ka tiem spēlētājiem, kas pa bumbu ar galvu sit regulārāk, bojāts lielāks nervu šūnu daudzums.

Futbolistu smadzeņu izpēte ļāvusi noteikt ūdens molekulu kustību pa nervu šūnām, tādējādi nosakot frakcionētās anizotropijas rādītāju, kura saistība ar smadzeņu darbības traucējumiem pierādīta jau iepriekš.

Regulāri sitieni pa bumbu ar galvu ietekmē piecu galvas smadzeņu reģionu darbību.

«Mūsu iegūtie rezultāti ietver pierādījumus, ka ar augstu regularitāti piekopta bumbas sišana ar galvu rada smadzeņu darbības izmaiņas, kas klasificējamas kā smadzeņu trauma,» izteicies pētījumu veikušais Alberta Einšteina Medicīnas koledžas Ņujorkā doktors Maikls Liptons.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu