Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajai ēkai pieslēgta apkure

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kopš vakardienas Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā ēkā jeb «Gaismas pils» tiek apsildīta, un galvenie veicamie darbi ēkā patlaban ir saistīti ar iekšdarbiem, šodien ar topošo bibliotēku Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātus iepazīstināja Nacionālās būvkompāniju apvienības būvdarbu vadītājs Valdis Koks.

Patlaban ēkā nodarbināti aptuveni 300 strādnieki, taču drīzumā to skaits pieaugs, jo pēc apkures pieslēgšanas būs iespējams veikt daudz vairāk darbu, līdz ar to būs nepieciešams arī vairāk strādnieku, atklāja Koks.

Deputāti, izstaigāja ēkas pirmos četrus stāvus, iepazinās ar plānoto izvietojumu jaunajā ēkā, kā arī uzdeva sev interesējošos jautājums, piemēram, Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) interesējās par automašīnu stāvvietām pie topošās ēkas un iespējām bibliotēku apmeklēt arī jaunajām māmiņām ar bērnu, savukārt Janīna Kursīte-Pakule (V) interesējās par to, cik vienības atradīsies bibliotēkā un kādas bibliotēkas tiks pārstāvētas jaunajā ēkā.

LNB direktors Andris Vilks stāstīja, ka bibliotēkas pirmais stāvs būs vieta, kur iecerēts izvietot kafejnīcu, izstādes, interneta kafejnīcu un Latvijas grāmatniecības muzeju, jo tas ir iecerēt kā publiskais stāvs, kur nodarbošanos vai vietu sev varēs atrast ikviens apmeklētājs. Bibliotēkas funkcijas sāksies ar otro stāvu, kur iecerēts ierīkot arī 24 stundu apkalpošanu.

«Sākot ar otro stāvu katrā no nākamajiem stāviem atradīsies grāmatu krātuve, bet lasītavas katrā no stāviem būs veltītas atsevišķām tēmām. 2015.gadā Latvija kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti, un paredzēts, ka šajā stāvā notiks dažādas aktivitātes,» sacīja Vilks.

Otrajā stāvā atradīsies sociālo un humanitāro zinātņu lasītava, trešajā stāvā būs tautsaimniecības literatūras lasītava, ceturtais stāvs iecerēts kā mākslas centrs, kur būs mūzikas un vizuālās mākslas lasītava, kā arī darbosies multimediju centrs, savukārt piektais stāvs būs dārgumu stāvs, jo tur atradīsies latviešu folkloras krātuve, Dainu skapis, reto grāmatu un rokrakstu lasītava, kā arī Letonikas lasītava un Baltijas Centrālā bibliotēka.

Sestajā stāvā būs izvietota kartogrāfisko izdevumu lasītava un sīkiespieddarbu un attēlizdevumu lasītava, septītajā stāvā atradīsies bērnu literatūras centrs, kura galvenais uzdevums būs īstenot bērnu lasīšanas veicināšanas programmu, bet astotajā stāvā būs izvietota bibliotēkzinātnes un informācijzinātnes centra lasītava. Atlikušajos stāvos būs gan grāmatu krātuve, gan tehniskās telpas, gan arī publisko pasākumu telpas.

Vilks informēja, ka iekārtojums ēkai veidots tā, lai zemākajos stāvos būtu piedāvātas tās lietas, kas cilvēkiem biežāk pieejamas, tāpat jaunā ēka būvēta tā, lai katrā lasītavā iespīdētu arī dabīgā gaisma. Lai bibliotēkas apmeklētājiem parādītu to bagātību, kas ir bibliotēkas rīcībā, iecerēts organizēt arī dažādas tematiskās izstādes.

Tāpat viņš skaidroja, ka uz jauno ēku būs jāpārvācas kopumā piecām bibliotēkām, kas būs ilgstošs process, jo pārvākšanās laikā nav paredzēts slēgt jau esošās bibliotēkas. Pārcelšanās process varētu ilgt līdz deviņiem mēnešiem, bet pirmās nodaļas jau «Gaismas pilī» varētu sākt strādāt 2013.gada pavasarī, taču rudenī ēkai jau vajadzētu būt pilnībā pieejamai apmeklētājiem.

Patlaban LNB krājumā ir 4 miljoni vienību, bet jaunajā ēkā glabāšanu varēs nodrošināt 6,5 miljoniem vienību.

«Gaismas pilī» atradīsies arī zāle ar 38 sēdvietām, kur akustika ļaus rīkot gan koncertus, gan varēs organizēt arī seminārus vai lekcijas.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) uzaicināja visus klātesošos deputātus nākamā gada novembrī uz «Gaismas pils» atklāšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu