Zinātnieki: vēlme pagulēt ilgāk ir ģenētiski noteikta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Ria Novosti

Vēlme pagulēt ilgāk vismaz daļēji ir saistīta ar ģenētisku iedzimtību, atklāts apjomīgā Eiropā veiktā pētījumā.

Edinburgas Universitātes un Minhenes Universitātes zinātnieku pētījumā piedalījās vairāk nekā 10 000 cilvēku no vairākām Eiropas valstīm.

Atklājies, ka tiem cilvēkiem, kuriem ir gēns ABCC9, naktī nepieciešams gulēt par aptuveni 30 minūtēm ilgāk, nekā cilvēkiem bez šī gēna.

Žurnālā «Molecular Psychiatry» publicētajā pētījumā teikts, ka šis gēns ir katram piektajam eiropietim.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 10 000 cilvēku no Skotijas Orkneju salām, Horvātijas, Nīderlandes, Itālijas, Igaunijas un Vācijas. No viņiem paņemts asins paraugs DNS analīzēm, kā arī viņi iztaujāti par gulēšanas paradumiem darbdienās, brīvdienās, darba maiņu ritmu un vai viņi lieto miega zāles.

Izvērtējot rezultātus, zinātnieki atklāja, ka cilvēkiem ar gēnu ABCC9 nepieciešams vairāk par vidējo astoņu stundu miegu.

Pētnieki savā ziņojumā norāda, ka viņu atklājums liek pamatu jaunam virzienam miega pētījumos.

«Cilvēki guļ aptuveni trešo daļu no savas dzīves. Paradums gulēt vairāk vai mazāk parasti ir novērojams ģimenēs, neskatoties uz to, ka miega ilgumu var ietekmēt vecums, sezona un sirds ritms,» norāda Edinburgas Universitātes doktors Džims Vilsons.

«Šie rezultāti par miega bioloģiju būs svarīgi, meklējot miega paradumu iespaidu uz veselību,» piebilda zinātnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu