VL-TB/LNNK prasīs premjera skaidrojumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

AS «Latvijas Krājbanka» («Krājbanka») administratora amatam izvirzītā Aigara Lūša kandidatūras atsaukšanas iemesls bija viņa piederība «nepareizam politiskam spēkam», uzskata «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars.

Viņš aģentūrai LETA pauda viedokli, ka kompānija, kas tagad Lūša vietā varētu pārņemt «Krājbankas» administrēšanu, ir saistīta ar «Vienotību». Viņaprāt, šajā situācijā ir redzamas politiskās tendences, pret kurām tiesiskuma koalīcija solīja iestāties.

Pēc Dzintara teiktā, Lūša kandidatūru izvirzījusi Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija, viņš iepriekš administrējis lielu uzņēmumu, kā arī banku maksātnespējas procesus, turklāt viņa kandidatūra virzīta «lielā vienprātībā» un pozitīvu uzņemta arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Ja iepriekš šaubu par Lūša reputāciju nav bijis, tad šo notikumu dēļ tā ir nopietni cietusi, kas, visticamāk, apgrūtinās arī viņa turpmāko profesionālo darbību. Dzintars pauda uzskatu, ka šobrīd notikusi vienkārši izrēķināšanās ar cilvēku, jo, acīmredzot, «Krājbanka» ir tāds kumoss, ko iekārojis kāds cits.

Dzintars solīja, ka viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam būšot nopietnas sarunas ar premjeru Valdi Dombrovski (V), jo šādi rīkoties pret koalīcijas partneriem un vispār ne pret vienu nav pieņemami un ir pretrunā ar VL-TB/LNNK principiem.

Premjera politisku iejaukšanos FKTK darbā saskata arī advokāts Aldis Gobzems, kurš izplatījis atklātu vēstuli FKTK vadībai. «Likumā nav paredzētas jebkādas tiesības Ministru prezidentam iejaukties FKTK darbā un ietekmēt to. Tomēr publiski ir kļuvis zināms, ka Dombrovskis, izmantojot savu politisko ietekmi kā Ministru prezidents ir veicis aktīvas darbības, sev personīgi labvēlīgā virzienā ietekmējot administratora iecelšanas procedūru «Latvijas Krājbankas» maksātnespējas procesā,» raksta Gobzems.

«Savu darbību rezultātā Valdis Dombrovskis ir panācis, ka «Krājbankas» maksātnespējas procesa nodrošināšanu veiks viņa paša padomnieka Igora Rodina vadītā auditorfirma «Deloitte»,» norāda advokāts, «jau iepriekš ir ticis norādīts uz to, ka «Deloitte» atrodas interešu konflikta riska stāvoklī attiecībā pret «Krājbanku», jo ir auditējusi to un auditorfirmas «Deloitte» ārzemju partneri auditē vairākas ar «Krājbanku» saistītās bankas un uzņēmumus, tajā skaitā bankas, kurās atrodas bankas ieķīlātie finanšu resursi, bet bankas valdes locekle Svetlana Ovčiņņikova ir bijusi «Deloitte» vecākā konsultante.»

Gobzema skatījumā, minētais rada pamatu šaubām, vai «Deloitte», iesaistoties šajā maksātnespējas procesā, necentīsies noslēpt savas kļūdas, auditējot «Krājbanku» un citus uzņēmumus, kuri ir saistīti ar banku. «Jāatzīmē, ka auditorfirmas «Deloitte» grupas uzņēmumi ir bijuši iesaistīti dažādās starptautiskās tiesvedībās, kurās ir tikuša pārmesta nekvalitatīva audita veikšana,» uzskata advokāts.

Jurists domā, ka FKTK, virzot «Krājbankas» administratora pienākumu pildīšanai Intu Goldmani, nav ņēmusi vērā to, ka minētais kandidāts iepriekš ir ticis atcelts no administratora pienākumu pildīšanas un ka viņa profesionālajā darbībā esot konstatējami pārkāpumi. Gobzems kritizē, ka Goldmanis ar tiesas lēmumu ir ticis atcelts no administratora pienākumu pildīšanas sešos maksātnespējas procesos, jo neesot spējis veikt administratora pienākumus, turklāt šim administratoram esot 35 nepabeigti maksātnespējas un 7 likvidācijas procesi, kas vidēji esot vismaz trīs reizes vairāk salīdzinājumā ar citiem administratoriem. Daži no maksātnespējas procesiem neesot pabeigti pat vairāk nekā astoņus gadus, bet atsevišķi likvidācijas procesi notiekot jau vairāk nekā 11 gadus.

«Jūsu izvirzītais administratora kandidāts sistemātiski un ilgstoši neievēro likumus, turklāt ir bez pieredzes lielu uzņēmumu administrēšanā. Ir pašsaprotami, ka administratora kompetencei būs tieša ietekme arī uz «Krājbankā» atgūto naudas līdzekļu apjomu,» FKTK peļ Gobzems, «FKTK vadība, izvēloties bankas administratora kandidātu un nespējot noformēt maksātnespējas pieteikumu atbilstoši Civilprocesa likuma normām, atkal ir apliecinājusi savu nekompetenci.»

«Fakts, ka FKTK iesniegtajam «Krājbankas» maksātnespējas pieteikumam netika pievienoti dokumenti valsts valodā liecina par Civilprocesa likuma pamata principu nepārzināšanu un jūsu kā FKTK amatpersonu nekompetenci, kas maksātnespējas procesa novilcināšanas rezultātā Latvijas valstij, noguldījumu garantiju fondam, kreditoriem, noguldītājiem un bankai rada milzīgus zaudējumus,» FKTK kritiku turpina Gobzems.

«Papildus jānorāda, ka FKTK, izraugoties advokātu biroju «Varul» kā juridiskās palīdzības nodrošinātāju, nav sniegusi nekādus paskaidrojumus, kāpēc attiecīgais birojs ir kompetentākais attiecīgajā jomā salīdzinājumā ar citiem advokātu birojiem, ja zināms, ka neviens advokātu biroja «Varul» darbinieks nekad nav administrējis nevienu maksātnespējas procesu,» izsakās advokāts, «līdz ar to jums pašiem atliek pragmatiski paraudzīties uz radušos situāciju no malas un izdarīt kritiskus secinājumus par savu līdzšinējo darbību un administratora kandidāta izvēli un to, cik kopumā profesionāli jūs pildāt savus pienākumus, un vai vispār esat spējīgi uzraudzīt banku sektoru, kā arī - vai esat pelnījuši saņemt tik milzīgas algas.»

LETA jau ziņoja, ka pēc konsultācijām, tostarp ar tiesībsargājošajām institūcijām, 9.decembrī tika pieņemts lēmums par «Latvijas Krājbankas» maksātnespējas administratoru virzīt Intu Goldmani, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Goldmanis savus pienākumus realizēs kopā ar zvērinātu auditoru kompāniju SIA «Deloitte Latvia», kam ir pieredze tāda maksātnespējas procesa realizēšanā, kura rezultātā tika atjaunota kredītiestādes maksātspēja AS «Rīgas Komercbanka», kā arī komercbankā «Paritāte». Maksātnespējas administratoram juridisko atbalstu sniegs advokātu birojs «Varul». Visu maksātnespējas administratora darbību uzraudzīs FKTK.

FKTK nolēma atsaukt iepriekš pausto lūgumu apstiprināt par AS «Latvijas Krājbanka» maksātnespējas procesa administratoru Aigaru Lūsi, jo viņš politiskā spiediena dēļ nevarēšot kvalitatīvi veikt darba pienākumus.

Kā aģentūrai LETA norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), šaubas par Lūša kandidatūras atbilstību «Latvijas Krājbanka» administratora amatam veido publiski pieejamā informācija par viņa iepriekšējo profesionālo darbību un tiesībsargājošo iestāžu atzinums, kas ir klasificēts.

FKTK iepriekš izvirzīja Lūša kandidatūru administratora amatam, jo uzskatīja šo kandidātu par profesionāli atbilstošu, taču pēc tam tika saņemta papildu informācija no tiesībsargājošajām institūcijām, un šī kandidatūra tika atsaukta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu