Ungārijas premjerministrs paredz «vētrainu» 2012.gadu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans pirmdien paziņoja, ka pašreizējā eirozonas parādsaistību krīze liecina par ļoti «vētrainu» 2012.gadu.

Uzrunājot parlamentu, Orbans norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) līderi pagājušās nedēļas samitā nav spējuši vienoties par pietiekami radikāliem pasākumiem, lai izbeigtu krīzi, un aicināja likumdevējus pēc iespējas ātrāk apspriest Ungārijas pievienošanos bloka jaunajam fiskālās disciplīnas līgumam.

«Pagājušajā nedēļā ES līderi nespēja Briselē izstrādāt pasākumus, lai ātri atrisinātu krīzi, tostarp izveidot eiroobligācijas un palielināt bloka krīzes fonda līdzekļu apjomu,» sacīja premjers.

«Tas nozīmē, ka nākamais gads būs ļoti vētrains ne tikai Eiropai, bet mums arī. Eirozonas krīze nav Ungārijas krīze, tā ir krīze vienotai valūtai, taču krīze skars arī mūs,» uzsvēra Orbans.

Tikmēr svētdien viņš samazināja valdības ekonomikas izaugsmes prognozi 2012.gadam, lēšot 0,5% kāpumu vai pat mazāk salīdzinājumā ar iepriekš prognozēto 0,5%-1% pieaugumu.

Ungārija bija pirmā ES dalībvalsts, kas finanšu krīzes pārvarēšanai 2009.gada oktobrī pēc palīdzības vērsās pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Pasaules Bankas un Eiropas Savienības, saņemot 20 miljardu eiro (14,1 miljarda latu) aizdevumu.

Neskatoties uz iepriekš pausto solījumu šādu situāciju vairs neatkārtot, Orbans pagājušajā mēnesī bija spiests lūgt atkārtotu starptautisko aizdevēju palīdzību pēc tam, kad valsts valūtas vērtība attiecībā pret eiro sasniedza rekordzemu līmeni.

Turklāt situāciju saasināja starptautiskās reitingu aģentūras «Moody's» lēmums samazināt Ungārijas kredītreitingu.

«Lai pasargātu sevi no eirozonas krīzes, mums nepieciešams drošības tīkls, un šim nolūkam es nezinu labāku risinājumu kā SVF,» pirmdien paziņoja Orbans.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu