Ažiotāža ap «Swedbank» Latvijā izpelnījusies pasaules mediju uzmanību; arī Taivānā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ažiotāža ap «Swedbank» turpina izpelnīties pasaules mediju uzmanību, kur bieži lietots vārds «panika» un norādīts uz iedzīvotāju iracionālo rīcību, konstatēja biznesa portāls «Nozare.lv».

Meklējot rakstus ar atslēgas vārdiem (angļu valodā) «Latvia» un «Swedbank» ar meklētāju «Google», «Nozare.lv» atrada vairāk nekā 100 rakstus dažādos pasaules medijos un ziņu portālos, gan pārsvarā ziņu aģentūru «Reuters», «Associated Press» un «Agence France Press» pārpublicētas ziņas.

Pat ASV informācijas tehnoloģiju (IT) blogs «GigaOm», kas pārsvarā raksta par tehnoloģiju jaunumiem Silīcija ielejā, publicējis rakstu par «Twitter» baumu izraisīto «bankas tukšošanu».

«Trauksmi izraisīja nepamatotas baumas tviterī, kur apgalvoja, ka zviedru bankas gatavojoties izvākties no valsts un to bankomāti drīzumā būšot nederīgi. Ar to pietika, lai satracinātu klientus šajā Baltijas valstī,» raksta viens no «GigaOm» autoriem Bobijs Džonsons.

Savukārt britu raidorganizācija BBC savā ziņu portālā arī norāda uz sociāliem tīkliem un «Twitter» kā baumu izplatītājiem, taču paniku skaidro ar nesenu «Latvijas Krājbankas» krahu, kas radījis «nedrošību par banku sistēmu valstī».

Līdzīgas kopsakarības saskata Ziemeļīrijas avīze «Belfast Telegraph», kas saista ažiotāžu ap «Swedbank» ar «Latvijas Krājbankas» slēgšanas sekām, vienlaikus norādot, ka šīs bankas krahu izraisījusi «milzu krāpšana», par kuru aizdomās tur miljonāru Vladimiru Antonovu.

Kā konstatēja «Nozare.lv», ziņas par ažiotāžu ap «Swedbank» Latvijā pat paradījušās Taivānas presē un specializētos finanšu izdevumos. Svētdienas notikumi arī apskatīti vairākos blogos angļu valodā.

Kāds angliski rakstošs zviedru blogeris atzīstas, ka viņa raksti no 2008.gada varētu aiz pārpratuma būt bijuši cēlonis satraukuma kāpināšanai Latvijā. Bloga «Stefan Karlsson's Blog» autors Karlsons pamanījis, ka 11.decembrī viņa vecos ierakstus no 2008.gada septembra - brīdī, kad par «Swedbank» Zviedrijā bijušas pamatotas bažas, - pēkšņi apskatījuši ap 1000 lasītāju no Latvijas. Karlsons pieļauj, ka lasītāji, kas viņa ierakstus atraduši ar meklētāja «Google» palīdzību, varētu būt sapratuši vecos rakstus kā komentārus, kas rakstīti šī gada septembrī.

Tūrismam veltītā blogā «Eat Rīga» iedzīvotāju rīcība salīdzināta ar baložu bara uzvedību, kur visi sekojot viens otram satraukuma brīžos. Vairākos blogos redzamas fotogrāfijas un video no rindām pie bankomātiem Latvijā.

Jau ziņots, ka svētdien strauji izplatījās baumas par «Swedbank» bankrotu, kā dēļ Latvijas reģionos, bet vēlāk arī Rīgā pie bankomātiem pulcējās desmitiem cilvēku. Sākotnēji garākās rindas bija pie «Swedbank» bankomātiem, bet, kad nauda no tiem bija izņemta, radās jauns baumu vilnis, un cilvēki metās arī pie pārējo banku bankomātiem. Lielākā ažiotāža novērota Zemgalē, Jelgavā un Ventspilī.

Kā ziņots, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 21.novembrī nolēma apturēt visu «Latvijas Krājbankas» finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā konstatēts aptuveni 100 miljonu latu iztrūkums, par ko informēta Ģenerālprokuratūra. «Krājbanka» tika slēgta 21.novembrī. Tas notika neilgi pēc bankas mātesuzņēmuma, Lietuvas bankas «Snoras» slēgšanas Lietuvā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu