ASV izsolīs Orsona Velsa vienīgo «Oskaru»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Decembrī Losandželosā tiek izsolīta «Oskara» statuete, kas 1941.gadā tika pasniegta Orsonam Velsam par tagad jau leģendāro filmu «Citizen Kane» («Pilsonis Keins»). Izsoli rīko Losandželosas izsoļu nams «Nate D Sanders».

Interneta izsole norisināsies līdz 20.decembrim, un ziņas rakstīšanas brīdī augstākā likme bija 72 890 ASV dolāri (38 413 lati).

Šīs «Oskara» statuetes pagātne bijusi visai raiba. Tā tika uzskatīta par pazaudētu, līdz 1994.gadā tā pēkšņi parādījās kādā «Sotheby's» izsolē. To mēģināja pārdot kāds operators, kas apgalvoja, ka saņēmis to no Velsa kā samaksu par darbu.

Velsa jaunākā meita Beatrise iesūdzēja izsoļu namu un operatoru tiesā un uzvarēja, taču, kad pati to mēģināja pārdot, viņu iesūdzēja tiesā ASV Kinoakadēmija, jo saskaņā ar tās noteikumiem statuetes nedrīkst pārdot, iepriekš tās nepiedāvājot akadēmijai par vienu ASV dolāru. Tomēr, tā kā šis noteikums tika ieviests tikai 1950.gadā, Beatrise Velsa prāvā uzvarēja.

Tiesāšanās laikā statuete tika novērtēta uz vienu miljonu ASV dolāru.

2003.gadā Velsa meita to pārdeva Losandželosas bezpeļņas organizācijai «Dax Foundation», kas tajā pašā gadā to izlika izsolei. Eksperti prognozēja, ka tā varētu tikt pārdota pat par 1,2 miljoniem ASV dolāru, taču statuete tā arī neatrada savu pircēju.

Tomēr šobrīd notiekošās izsoles organizētājs Neits Sanderss ir optimistiski noskaņots. «Orsona Velsa «Oskars» tika pasniegts par labāko scenāriju, un ir neticami, ka tas ir vienīgais «Oskars», ko saņēma «Pilsonis Keins»,» norādīja Sanderss.

Pēc Sandersa vārdiem, 30 centimetru garā un 3,3 kilogramus smagā statuete ir ļoti labā stāvoklī, neskatoties uz nelielu apsūbējumu.

Neskatoties uz to, ka «Pilsonis Keins» tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajām filmām, kinolente neguva lielus finansiālus panākumus un arī ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanā faktiski cieta neveiksmi - tā bija nominēta deviņām balvām, tostarp kā labākā kinolente, taču saņēma godalgu tikai par scenāriju. Vēl vairāk - tā ir vienīgā ASV Kinoakadēmijas godalga, ko saņēma Orsons Velss, ja neskaita goda «Oskaru», pēc kura viņš neieradās, būdams apvainojies uz akadēmiju un vīlies amerikāņu kino industrijā vispār.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu