Deficīta dēļ norvēģi par sviestu gatavi maksāt milzu summas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sviesta deficīts Norvēģijā izraisījis dzīvīgu tirdzniecību ar šo piena produktu interneta vietnēs, norvēģiem piesolot ievērojamas naudas summas, vēsta portāls «The Local».

Norvēģiju piemeklējis akūts sviesta deficīts, raisot norvēģos satraukumu, kā sarūpēt ierastos Ziemassvētku gardumus.

Kāds vietējais zemnieks norvēģu tirdzniecības vietnē «finn.no» ievietojis sludinājumu, piedāvājot pārdošanā «īstu norvēģu sviestu. Gandrīz nelietotu!», un pārsteidzošā kārtā saņēmis virkni nopietnu piedāvājumu ar iespaidīgām naudas summām.

Lāšs Jēvers vietējiem žurnālistiem skaidroja, ka sludinājumu ievietojis kā joku un nemaz negrasās pārdot savus sviesta krājumus, taču viņam izteikti kārdinoši piedāvājumi.

«Kāds cilvēks bija gatavs maksāt 3000 kronu (274 latus), bet kāds cits vēlējās maksāt pa daļām,» sacīja Jēvers, piebilstot, ka visiem, kas atbildējuši uz sludinājumu, viņš sniedzis padomus, kā pagatavot sviestu pašiem.

Kāds cits sviesta tirgotājs savam sludinājumam internetā pierakstījis, ka «vēlas vismaz 800 kronas (73 latus). Tad es varēšu iedot pa 400 kronām manu bērnu sporta komandām».

Tikmēr Norvēģijas Pārtikas drošības pārvalde norāda, ka šāds sviesta melnais tirgus internetā rada draudus veselībai, brīdinot patērētājus, ka pārtiku vajadzētu iegādāties no profesionāliem un licenzētiem tirgotājiem.

Savukārt Zviedrijas pierobežā dzīvojošie norvēģi izmanto iespēju iepirkties kaimiņvalstī, jo Zviedrijas piena ražotāji Norvēģijas noteikto augsto tarifu dēļ nespēj ielauzties kaimiņvalsts tirgū.

«Viņiem ir ļoti stingra tirdzniecības politika, robežas protekcionisms,» norādīja Zviedrijas Piena asociācijas pārstāvis Jūnass Karlberjs.

Kā vēsta vietējie mediji, pagājušajā piektdienā uz Norvēģijas un Zviedrijas robežas tika pieķerts kāds Krievijas pilsonis, kurš mēģināja valstī ievest 90 kilogramus sviesta.

Tā kā viņš nebija samaksājis muitas nodevas, viņam nācās vērtīgo kravu atstāt muitniekiem.

Pēc Norvēģijas piena pārstrādāju aprēķiniem, sviesta pietiekamā daudzumā nebūs vēl janvārī. Kopumā iztrūkums sasniedz ap 500 līdz 1000 tonnu sviesta.

Sviesta trūkums satraucis norvēģus, kuri uz Ziemassvētkiem parasti cep vismaz septiņu dažādu veidu cepumus.

Sviesta deficīts tiek skaidrots ar lietaino vasaru, kā dēļ šogad ir mazāk lopbarības, kas savukārt ietekmējis arī saražotā piena apjomu.

Turklāt pieprasījumu pēc sviesta vairo arī strauju popularitāti iemantojusī diēta, kurā ir zems ogļhidrātu līmenis, bet augsts tauku saturs.

«Salīdzinot ar 2010.gadu, pieprasījums [pēc sviesta] pieaudzis pat par 30%,» skaidro Norvēģijas lielākā piena pārstrādes uzņēmuma «Tine» pārstāvji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu