Pēc traģiskā slaktiņa Beļģijas parlaments debatē par ieroču likumu izmaiņām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Pēc traģiskā 13.decembra slaktiņa, kura upuru skaits jau sasniedzis četrus cilvēkus, Beļģijas parlaments ceturtdien debatē par nepieciešamību pieņemt bargākus ieroču likumus.

LETA jau ziņoja, ka traģiskais uzbrukums otrdien notika ap pusdienlaiku pie pilsētas tiesas nama Ziemassvētku pircēju un bērnu pārpildītā laukumā.

Uzbrucējs cilvēku pārpildītā laukumā izmeta vairākas apdullinošas granātas un atklāja uguni, bet pēc tam nošāvās. Trīs upuri mira uzbrukuma dienā, bet ceturtais - 75 gadus veca sirmgalve - cīņu par dzīvību zaudēja naktī uz ceturtdienu Ljēžas slimnīcā.

Nogalinātie ir nejauši garāmgājēji.

Uzbrucējs ir varasiestādēm labi pazīstams noziedznieks - 33 gadus vecais Nordins Amrani, kurš tajā rītā bija izsaukts ierasties policijā, taču tā arī neparādījās. Tā vietā viņš pameta savu māju ar mugursomu, vieglu automātisko šauteni, pistoli un vairākām granātām un devās uz centra laukumu.

Slaktiņa dienā Amrani savās mājās nogalināja vēl kādu sievieti.

Traģiskie notikumi pamatīgi šokējuši Beļģiju. Trešdien veidojās garas rindas, lai parakstītos Ljēžā atvērtajā līdzjūtību grāmatā.

13.decembra uzbrukums ir arī pirmais nopietnais pārbaudījums jaunajai Beļģijas valdībai.

Premjerministrs Elio Di Rupo ceturtdien parlamentam izklāstīs valdības ierosinājumus, reaģējot uz aicinājumiem pieņemt bargākus likumus attiecībā uz ieroču nelegālo apriti un izvērtēt, vai nevajadzētu atkārtoti skatīt noteikumus attiecībā uz vairākkārtējiem likuma pārkāpējiem.

Pēc divām rasistiski motivētām slepkavībām 2006.gadā, ko pastrādāja kāds 18 gadus vecs jaunietis ar galēji labējiem uzskatiem, Beļģijā tika pieņemti daudz bargāki likumi attiecībā uz ieročiem.

Taču iekšlietu ministre Žoela Milkē šonedēļ pauda bažas parnelegāli pieejamo ieroču skaita pieaugumu.

Tikmēr joprojām turpinās izmeklēšana par uzbrukuma motīviem.

Gan amatpersonas, gan Amrani advokāti atzinuši, ka viņš bijis satraukts par atkārtotu nonākšanu cietumā.

Uzbrukuma dienā viņam bija jāierodas policijā saistībā ar pret viņu iesniegto sūdzību par seksuālu uzmākšanos. Gan advokāti, gan Amrani paziņas stāsta, ka viņš bijis satraucies par iespējamajām jaunajām apsūdzībām.

Jau ziņots, ka policija nesen veica kratīšanu Amrani mājās Ljēžā, meklējot marihuānas stādus, taču to vietā atrada ieročus. 2008.gadā viņam tika piespriests gandrīz piecu gadu cietumsods par marihuānas audzēšanu un nelikumīgu ieroču glabāšanu. Toreiz pie viņa tika atrasti 2800 marihuānas stādi, desmit šaujamieroči un 9500 šaujamieroču detaļas. Pagājušajā gadā viņš pirms termiņa tika izlaists no cietuma.

Viņš nebija pārkāpis pirmstermiņa atbrīvošanas noteikumus, regulāri ieradās policijā, apmeklēja psihologu un radīja priekšstatu, ka spēj veiksmīgi integrēties sabiedrībā pēc iznākšanas no cietuma. Viņš bija atradis sev dzīvesvietu un nodibinājis romantiskas attiecības.

Amrani pārtika no bezdarbnieka pabalstiem un apguva metālapstrādi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu