Par katoļu garīdznieku seksuālās izmantošanas upuriem Nīderlandē kļuvuši desmitiem tūkstoši cilvēku

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Neatkarīgā izmeklēšanas komisija secinājusi, ka kopš 1945.gada par Romas katoļu baznīcas garīdznieku seksuālās izmantošanas upuriem Nīderlandē kļuvuši desmitiem tūkstoši cilvēku.

Baznīcas garīdznieki un laji laika posmā no 1945. līdz 2010.gadam seksuāli izmantojuši desmitiem tūkstošus nepilngadīgo, secināts izmeklēšanas komisijas gala ziņojumā.
«Pamatojoties uz 1795 ziņojumiem, komisija atklāja 800 vainīgo vārdus, kuri strādā vai ir strādājuši pie bīskapiem,» teikts ziņojumā. «No šiem 800 cilvēkiem 105 joprojām ir dzīvi.«
Nīderlandes bīskapu konference pērn nolēma veikt atklātu izmeklēšanu, klajā nākot apsūdzībām par seksuālās izmantošanas gadījumiem baznīcas institūcijās.

Izmeklēšanas komisiju vada bijušais valdības ministrs Vims Dētmans, un tajā darbojas arī izbijis tiesnesis, augstskolu mācībspēki un psihologs.

Komisija savu darbu sāka 2010.gada 24.augustā, lai izskatītu apsūdzības par seksuālu izmantošanu, kas pastrādāta no 1945.gada līdz mūsdienām.

«Par seksuālās izmantošanas problēmu zināja gan Nīderlandes katoļu baznīcas bīskapijas, gan garīdznieki,» teikts ziņojumā, «taču netika veiktas atbilstošas darbības.»

Šā gada februārī Nīderlandes katoļu baznīca paziņoja, ka vairāk nekā 20 seksuālās izmantošanas upuriem tiks izmaksātas kompensācijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu