Bērziņš piektdien piedalīsies Havela bērēs Prāgā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Valsts prezidents Andris Bērziņš 23.decembrī apmeklēs bijušā Čehijas prezidenta un rakstnieka Vāclava Havela bēres Prāgā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Bērziņš šodien Čehijas vēstniecībā Latvijā parakstījās līdzjūtības grāmatā, godinot bijušo Čehijas prezidentu.

LETA jau ziņoja, ka, iespējams, bēres apmeklēs ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un ka uz tām varētu ierasties arī Vācijas kanclere Angela Merkele.

Kā ziņots, Havels mūžībā aizgāja svētdienas rītā savā brīvdienu mājā Čehijas ziemeļu daļā.

Havels bija rakstnieks, dramaturgs, politiķis, disidents, cilvēktiesību aizstāvis un viens no galvenajiem cīnītājiem 1989.gada Samta revolūcijā pret komunisma jūgu.

Pēc komunistiskā režīma sabrukuma Havels tika ievēlēts Čehoslovākijas prezidenta amatā. Kad Čehoslovākija 1993.gadā sadalījās, viņš kļuva par neatkarīgās Čehijas pirmo prezidentu, bet 1998.gadā tika valsts galvas amatā pārvēlēts. 2003.gadā, noslēdzot otro pilnvaru termiņu Čehijas prezidenta amatā, Havels atgriezās pie radošā darba.

Pēc prezidentūras beigām viņš arī aktīvi pievērsās cilvēktiesību aizstāvībai.

Pēdējo mēnešu laikā Havela veselības stāvoklis bija pasliktinājies, un kopš viņa filmas «Aiziešana» pirmizrādes šā gada martā sabiedrībā viņš bija parādījies ļoti reti, ziņoja Prāgas radio.

1996.gadā Havelam tika atklāts plaušu vēzis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu