18% prognozē mājokļa cenu kritumu nākamā gada laikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī SEB Mājokļu cenu indikatora vērtība šā gada decembrī ir par 11 punktiem mazāka nekā 2010.gada pēdējā mēnesī, tā jau 21 mēnesi pēc kārtas uzrāda nekustamā īpašuma cenu kāpumu prognozētāju skaita pārsvaru pār cenu krituma prognozētāju skaitu, portālu «Apollo» informēja AS «SEB banka» Mārketinga un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone.

SEB Mājokļu cenu indikatora vērtība mēneša laikā samazinājusies par 7.3 punktiem līdz 11 punktu līmenim, norādot uz mazāk optimistisku skatījumu attiecībā uz nekustamā īpašuma cenu kāpumu. 

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: «SEB Mājokļu cenu indikatora vērtības samazināšanās nozīmē, ka pakāpeniski sarūk iedzīvotāju gaidas attiecībā uz mājokļu cenu pieaugumu tuvākajā perspektīvā, un nākotnes skatījums kļūst arvien neitrālāks. Turpinoties negatīvo ziņu plūsmai, tuvākajos mēnešos iespējama mājokļu cenu indikatora pietuvošanās neitrālajai atzīmei.»

Attiecībā pret mājokļu cenu izmaiņām neitrāli noskaņotie iedzīvotāji veido vislielāko grupu – šajā aptaujā ap 37% aptaujāto iedzīvotāju pauda uzskatu, ka mājokļu cenas 12 mēnešu laikā nemainīsies un pēc gada tās atradīsies pašreizējā līmenī (pagājušā gada decembrī - 29%). Procentuāli tik liels neitrāli noskaņoto iedzīvotāju skaits fiksēts vēl tikai 2010.gada februārī.
Savukārt, nekustamā īpašuma cenu kāpumu prognozētāju skaits šī gada pēdējos mēnešos turpināja samazināties - šajā aptaujā 29% atbildēja,  ka mājokļu cenas gada laikā pieaugs, iepriekšējā aptaujā – 31%, bet 2010.gada decembrī cenu pieaugumu prognozēja 38% respondentu.

To iedzīvotāju skaits, kuri prognozē mājokļa cenu kritumu nākamā gada laikā ir mazliet pieaudzis - aptuveni 18% respondentu atbildēja, ka tuvāko 12 mēnešu laikā nekustamā īpašuma cenas samazināsies (pērnā gada nogalē mājokļu cenu kritumu prognozēja 16% iedzīvotāju).

Aptauja Latvijā veikta sadarbībā ar pētījumu centru SKDS laika posmā no 17. līdz 30.novembrim. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi tika aptaujāti 1008 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu