Vērtēs iespēju piedzīt komunālos parādus no ieķīlāta īpašuma pārdošanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Saeima tomēr nolēma turpināt izskatīt un pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja iepriekšējā parlamentā neizskatītos grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz iespēju piespiedu kārtā pārdot ieķīlātu nekustamo īpašumu un vēl pirms hipotekāro prasījumu apmierināšanas ļaut piedzīt komunālos parādus.

Kā ziņots, iepriekšējās divās Saeimas sēdēs pēc koalīcijas deputātu lūguma likumprojekts tika izņemts no darba kārtības.

Tautas kalpi par likuma grozījumiem ieslīga garās debatēs. Šoreiz koalīcija nebija vienota un likumprojektu kopā ar opozīciju atbalstīja gan nacionālās apvienības «Visu Latvijai!» -"Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, gan neatkarīgo deputātu grupas pārstāvji, savukārt pret to bija «Vienotības» un Zatlera reformu partijas deputāti.

Abas puses vienprātīgi atzina, ka likumprojekts ir nepilnīgs, tomēr tā aizstāvji norādīja, ka nedrīkst pieļaut banku lobiju un ar steigu jārisina pašreizējās problēmas, savukārt likuma grozījumu pretinieki uzsvēra, ka šajā projektā paredzētas diskriminējošas normas un jāmeklē citi ceļi problēmu risināšanai. 

Galu galā par likumprojektu balsoja 61 deputāts, pret bija 23, bet atturējās deviņi tautas kalpi.

Kā norāda likumprojekta autori, problēmas ar siltuma, gāzes, ūdensapgādes un citu pakalpojumu parādiem radušās tieši daudzdzīvokļu mājās, kur atsevišķu ļaunprātīgu nemaksātāju dēļ cieš pārējo dzīvokļu iemītnieki, kas ir spiesti segt kaimiņu parādus, vai arī pakalpojums tiek atslēgts visai mājai.

Likuma pārejas noteikumos paredzēts, ka laika periodā līdz 2014.gada 31.decembrim prasījumu apmierināšanas secība ir šāda - vispirms apmierinās to darbinieku prasījumus par darba algu izmaksu, kuri saistīti ar nekustamā īpašuma uzturēšanu, un ar viņu darba algām saistītos sociālās apdrošināšanas maksājumus. Tiks apmierināti prasījumi par nodokļu maksājumiem, kas maksājami par šo nekustamo īpašumu.

Tad tiks apmierināti prasījumi par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas maksas piedziņu, maksas piedziņu par dzīvokļa īpašniekam piegādāto siltumenerģiju vai dabasgāzi, ja tā paredzēta apkures un karstā ūdens sagatavošanai, par dzīvojamās mājas koplietošanas vajadzībām paredzētā aukstā ūdens un elektroenerģijas maksas piedziņu, kā arī par nodrošināto kanalizācijas, asenizācijas un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu maksas piedziņu, bet ne vairāk kā 10% apmērā no naudas, kas saņemta par pārdoto ar ķīlu apgrūtināto nekustamo īpašumu.

Pēc tam tiks apmierinātas zemesgrāmatā ierakstītās reālnastas, kurām pienācis samaksas termiņš, ar šī nekustamā īpašuma ķīlu nodrošinātie prasījumi pēc to pirmtiesības un pārējie prasījumi.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu