Izsludina Nacionālo filmu festivālu «Lielais Kristaps - 2012»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Kinematogrāfistu savienība šodien izsludinājusi filmu pieteikšanu Nacionālajam filmu festivālam «Lielais Kristaps 2012», kurā sola spēcīgu programmu un filmu konkurenci. 

Festivāls 2012.gadā notiks no 10.aprīļa līdz 15.aprīlim kinoteātrī «Splendid Palace» Rīgā un kino zālēs visā Latvijā. Tas būs Lieldienu - mošanās un atdzimšanas laiks, kad kino profesionāļi un skatītāji varēs vienkopus redzēt un izvērtēt jaunāko latviešu filmu ražu. Šis būs jubilejas festivāls, jo Lielā Kristapa balvas tiks pasniegtas jau 25.reizi. 

Līdz 2012.gada 10.februārim latviešu filmu producenti var pieteikt savas filmas festivāla konkursam Latvijas Kinematogrāfistu savienībā. 

Lielais Kristaps saskaņā ar leģendu ir aizstāvis, sargātājs un pārcēlājs, kas tagad kļuvis arī par filmu nozares patronu un atpazīstamu zīmolu. Šoreiz Lielais Kristaps sola bagātu, interesantu un sen nebijuši spēcīgu programmu. 

Tajā varēs redzēt spēlfilmas - režisora Jāņa Streiča «Rūdolfa mantojums», Māra Martinsona «Amaya», Arvīda Krieva «Dancis pa trim», Gata Šmita «Seržanta Lapiņa atgriešanās», Aleksandra Hāna «Monsieur Taurins», Jevgeņija Paškeviča «Golfa straume zem ledus kalna», Ināras Kolmanes «Mona», Jura Poškus «Kolka Cool». Festivāla organizatori cer, ka līdz lielajam notikumam tiks pabeigtas arī Aigara Graubas «Sapņu komanda», Aika Karapetjana «Cilvēki tur», Ivara Tontegodes «Sēņotāji», tādējādi iezīmējot labu dokumentālo un animācijas filmu programmu.

«Tas būs notikums ar spēcīgu konkurenci, kas ir radošā ieguldījuma un 2007. un 2008.gada filmu nozares daudzmaz pieklājīgā valsts finansējuma rezultāts. Lai būtu rezultāti, kino procesam vajadzīga nepārtrauktība un pietiekams apjoms. «Lielais Kristaps» dod iespēju filmu autoriem redzēt un izvērtēt Latvijas filmu programmu kopumā, savu darbu kontekstā ar kolēģu filmām, izprast kopējo līmeni, tendences un īpatnības. Tas ir svarīgi filmu autoru profesionālajai izaugsmei un nākotnes radošajam procesam. Tie būs kino svētki arī skatītājiem,» uzsvēra Romanova, festivāla «Lielais Kristaps» vadītāja un Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja. 
 
Nedēļas garumā, no 10. līdz 15.apīlim, festivāla konkursa programmas skates notiks kinoteātrī «Splendid Palace». Paralēli tiks demonstrētas tematiskas un festivāla «Panorāmas» programmas Rīgā un visā Latvijā. Plānots, ka sešās dienās latviešu filmas uzrunās ap 20 000 skatītāju 80 kino zālēs visā valstī. Festivāla balvas tiks pasniegtas svinīgā Noslēguma ceremonijā 14.aprīlī, ko tiešraidē varēs vērot Latvijas Televīzijas 1.kanālā. 
 
Filmu vērtēšanai izveidota jauna, demokrātiska sistēma, kur filmas un profesionālo darbu nominācijām izvirzīs paši kinoprofesionāļi. Festivāla laikā nominētās filmas vērtēs žūrija. Skatītāju balvu piešķir skatītāju balsojuma rezultātā.
Lielā Kristapa laiks līdz šim ir bijis rudenī. Tā kā tas bija kino dzīves notikumu pārpilns, Lielais Kristaps ir pārcēlies pavasarīgajā un pozitīvajā Lieldienu laikā. Iepriekšējais festivāls notika 2009.gada septembrī, un nākamais paredzēts 2014.gada aprīlī, iekļaujot to «Rīga - Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014» notikumu programmā. 
 
Festivālu organizē biedrība «Latvijas Kinematogrāfistu savienība» sadarbībā ar Nacionālo kino centru, to atbalsta Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu