TV ekrānos 1. janvārī: Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerta tiešraide

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 1. janvārī, plkst. 12:15 tiešraidē no Vīnes LTV1 piedāvās Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu. Šogad to atkal diriģēs pasaulslavenais latviešu diriģents Mariss Jansons. Savukārt pirms tiešraides – plkst. 11:15 – skatītāji varēs noskatīties vācu režisora R. Neimillera dokumentālās filmas «Marisa Jansona portrets» TV pirmizrādi. 

Pirmo jaunā – 2012. gada – Vīnes filharmoniķu koncertu vadīs latviešu diriģents Mariss Jansons, kuram jau kopš pirmā koncerta 1992. gada aprīlī ar šiem mūziķiem izveidojusies īpaša saikne. Uzaicinājums diriģēt koncertu iezīmē divdesmit kopdarbības gadu jubilejas svinības, šo sadarbību raksturo vienota izpratne un savstarpēja cieņa.
 
Kopš 2003. gada Mariss Jansons ir galvenais Bavārijas Radio simfoniskā orķestra diriģents, bet 2004. gadā kļuva par Karaliskā «Concertgebouw» orķestra galveno diriģentu. Tāpat viņa darbība ir bijusi cieši saistīta ar Pēterburgas filharmoniķiem. No 1992. līdz 1997. gadam Mariss Jansons bijis viesdiriģents Londonas filharmoniķiem, bet no 1997. līdz 2004. gadam bijis Pitsburgas simfoniskā orķestra muzikālais direktors.
 
Šī būs jau otrā reize, kad Mariss Jansons diriģēs Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu, kas uzskatāms par visprestižāko ikgadējo notikumu klasiskās mūzikas pasaulē. Pirmo koncertu, kas izskanēja 2006. gada 1. janvārī, gan skatītāji, gan mediji uzņēma ar lielām ovācijām.
 
Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertā tradicionāli tiek atskaņoti Johana Štrausa un viņa laikabiedru skaņdarbi – tos klausīsies ne vien publika Vīnes «Musikverein» koncertzālē, bet arī televīzijas skatītāji vairāk nekā 50 pasaules valstīs. 
 
Ar uzstāšanos 2012. gada Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertā cieši saistīta arī vācu kinorežisora Roberta Neimillera šogad uzņemtā dokumentālā filma «Marisa Jansona portrets» («Portrait on Mariss Jansons»).
 
Neimillers sekojis harizmātiskā diriģenta Marisa Jansona gaitām Amsterdamā, Rīgā, Sanktpēterburgā, Vīnē un Zalcburgā, uzņemot mēģinājumus un gatavošanos lielajam notikumam – Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertam. 
 
Starp saspringto mēģinājumu un koncertu režīmu skatītajam ir dota iespēja iepazīt arī M. Jansonu pašu – savu personību viņš atklāj stāstos par savu dzīvi: bērnību Rīgā, kur viņš ir dzimis un audzis, skolas gaitām Ļeņingradā, akadēmiskās izglītības gadiem Vīnē un Zalcburgā. Viņš atzīst - mūzika ir dvēseles un sirds valoda... 
 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu