Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem Valmierā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No 2012.gada 4.janvāra spēkā stāsies Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Valmieras pilsētā. Tie, salīdzinot ar noteikumiem iepriekšējos gados, nosaka vairākas izmaiņas- pašvaldība nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus varēs piešķirt jaunajiem komersantiem, komersantiem, kas veic regulāru filmu publisku demonstrēšanu u.c. kategorijām, portālu «Apollo» informēja Inese Pabērza, Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas vadītāja. 

Šogad atvieglojumu 50% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas par īpašumā esošo zemi zem individuālajām dzīvojamām mājām, kas netiek izmantota saimnieciskā darbībā un nav iznomāta citām personām, varēs saņemt nestrādājoši, vientuļi pensionāri, ja nekustamais īpašums ir personas deklarētā dzīvesvieta un ja personai pensija kopā ar piemaksu pie pensijas nepārsniedz Latvijas Statistikas pārvaldes noteikto iztikas minimuma patēriņa grozu vienam iedzīvotajam. 

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums 50% apmērā tiks piešķirti arī I un II grupas invalīdiem, ja nekustamais īpašums ir personas deklarētā dzīvesvieta un ja pensija ar piemaksu nepārsniedz LVL 135,00 mēnesī. 

Pensionāri, kuri vecāki par 70 gadiem, ja nekustamais īpašums ir deklarētā dzīvesvieta un ja pensija ar piemaksu pie pensijas nepārsniedz Latvijas statistikas pārvaldes noteikto iztikas minimuma patēriņa grozu vienam iedzīvotajam par īpašumā esošo individuālo dzīvojamo māju, zemi zem individuālajām mājām vai dzīvokli bez zemes domājamās daļas varēs pretendēt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumam 25% apmērā, no nekustamā īpašuma nodokļa summas, kura netiek izmantota saimnieciskā darbībā un iznomāta citām personām. 

Personas un uzņēmumi, kuru īpašumā vai lietojumā ir ēkas, vasaras terases vai vasaras kafejnīcas, kam ir sezonas rakstura pielietojums, varēs pretendēt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumam 50% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas par vasaras terasi vai vasaras kafejnīcu. Savukārt uzņēmumi, kuri savu saimniecisko darbību veic pašvaldības izglītības iestāžu telpās, nodrošinot izglītības iestāžu audzēkņu komplekso ēdināšanu varēs pretendēt uz atvieglojumu 70% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas par nomā esošajām izglītības iestāžu telpām. Bet uzņēmumi, kuri savu saimniecisko darbību veic pašvaldības izglītības iestāžu telpās, nodrošinot izglītības iestāžu audzēkņu komplekso ēdināšanu un organizējot kafejnīcas pakalpojumus - 50%. 

Uzņēmumi, kuru īpašumā ir rūpnieciskās ražošanas ēkas, par ražošanas ēkām, ja tajās notiek pamatražošana un ja uz taksācijas gada 30.jūniju ir saglabāta ražošana, investēti līdzekļi ražošanā laika periodā no iepriekšējā taksācijas gada sākuma līdz tekošā taksācijas gada 30.jūnijam, saglabātas darba vietas virs 80% attiecībā pret vidējo darba vietu skaitu iepriekšējā periodā, pašvaldība varēs piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu 25% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas. 

Uzņēmumiem un privātpersonām, kuru īpašumā ir viesnīcu ēkas, par viesnīcu ēkām, ja tajās tiek sniegts viesnīcu vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojums un saglabātas darba vietas virs 80% attiecībā pret vidējo darba vietu skaitu iepriekšējā taksācijas periodā, tiks piešķirts nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums 25% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas. Bet uzņēmumi par jaunuzceltām vai rekonstruētām ēkām, kas tiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, varēs saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus vienu gadu pēc likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli» noteiktā laika 25 % apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas. 

Uzņēmumiem par telpu grupām un zemi, ja šajā nekustamajā īpašumā tiek veikta regulāra filmu publiska demonstrēšana, ja īpašnieks ir izpildījis autortiesību un blakustiesību pienākumus regulējošo normatīvo aktu prasības un atbilstoši normatīvo aktu prasībām tam izsniegta filmu izplatītāja reģistrācijas apliecība par filmu publisku demonstrēšanu kino demonstrēšanas vietā, filmu publiskās demonstrēšanas vieta ir reģistrēta atbilstoši normatīvo aktu prasībām kā filmu izplatīšanas vieta un filmu publiskai demonstrēšanai tiek izmantotas kino demonstrēšanai atbilstošas tehniskās ierīces pašvaldība varēs piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu 90% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas.

25% apmērā pašvaldība varēs piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu arī jaunizveidotiem komersantiem, saimnieciskās darbības veicējiem par īpašumā esošu ēku, ja uzņēmums reģistrēts iepriekšējā taksācijas gadā, ja radītas ne mazāk kā piecas jaunas darba vietas un darbinieku ikmēneša vidējā darba samaksa nav mazāka par valstī noteikto minimālo algu. 
 
Lai saņemtu noteikumos atrunātos atvieglojumus, nekustamā īpašuma nodokļa maksātājam motivēts iesniegums un dokumenti jāiesniedz pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā Lāčplēša ielā 2. 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu