Starp vīrieti un sievieti tomēr pastāv milzīgas atšķirības

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Trīs Eiropas psihologi, izmantojot jaunu personības atšķirību analīzes modeli, paziņojuši, ka dzimumu attiecības līdz šim ir ārkārtīgi nenovērtētas.

«Priekšstats, ka starp vīriešu un sieviešu personību grafiskajiem attēliem pastāv tikai niecīgas atšķirības, ir noraidāms kā tāds, kas balstīts nepiemērotā metodoloģijā,» pētījumā, kas trešdien publicēts interneta žurnālā «PLoS ONE» (www.plosone.org), norāda zinātnieki.

Psihologi, kas strādājuši Turīnas universitātes pētnieka Marko Deldžudices vadībā, no jauna interpretējuši 1993.gadā ASV veikto aptauju, kuras laikā tika intervēti 10 000 sieviešu un vīriešu.

Aptaujā, kas psihologu aprindās pazīstama kā 16 personības faktoru anketa, tās dalībnieki tika izvaicāti nolūkā izvērtēt tādas īpašības kā iejūtība, tieksme uz dominēšanu, uzmanība, pašpaļāvība, perfekcionisms un saspringtība.

Salīdzinot vīriešu un sieviešu personību vispārējos grafiskos attēlus un ņemot vērā atsevišķas īpašības, pētnieki atklājuši ļoti lielas atšķirības dzimumu starpā. Šīs atšķirības bija šķitušas mazākas, kad katra īpašība tika aplūkota atsevišķi.

«Pēc psiholoģiskajiem standartiem, tās ir ārkārtīgi lielas atšķirības,» rakstā norāda Deldžudice un viņa kolēģi - Toms Būts un Pols Ērvins no Mančestras universitātes.

Raksta noslēgumā viņa aicina pētījumus turpināt, lai iegūtu «stingru pamatu dzimumu psiholoģisko atšķirību un to bioloģisko un kultūras cēloņu zinātniskai pētniecībai».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu