Dažos gadījumos Zviedrijas skolotāji varēs aizliegt musulmaņu lakatus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Skolotāji Zviedrijas skolās zināmos gadījumos varēs audzēknēm aizliegt valkāt musulmaņu tradicionālās galvassegas, kas atsedz vienīgi acis, pavēstīja valsts skolu aģentūra.Aizliegums attiecas uz situācijām, kad tiek traucēta komunikācija skolotāja un audzēkņu starpā, vai arī, ja lakata valkāšana rada konkrētus riskus, piemēram, veicot laboratorijas darbus.

Tiesa gan, vispārējs musulmaņu lakatu aizliegums netiek ieviests.

Jaunās vadlīnijas noteiktas, reaģējot uz 2009.gada lietu, kad divas sievietes, kurām nodarbībās bija aizliegts valkāt musulmaņu lakatus, vērsās ar prasību pret Spongas pieaugušo izglītības centru.

2010.gada decembrī vienlīdzības ombudsmena birojs nosprieda, ka ar šo aizliegumu pārkāpti Zviedrijas diskriminācijas apkarošanas likumi. Tad skolu aģentūra nolēma pārskatīt iepriekšējās vadlīnijas attiecībā uz galvassegu valkāšanu skolās.

Jaunais skaidrojums «skolām sniedz precīzi tādu manevra telpu, kāda tām ir vajadzīga», sacīja izglītības ministrs Jans Bjerklunds. «Klases nodarbības ir mijiedarbība cilvēku starpā, un daudzās situācijās mijiedarbībā ir vajadzīgs redzēt vienam otra seju.»

Savukārt Kreisās partijas izglītības nozares pārstāve Rosana Dinamarka kritizēja aģentūras lēmumu.

«Tas ir slikts lēmums, jo tas nozīmē, ka katrs individuāls skolotājs varēs noteikt, vai jums ir tiesības uz izglītību, vai nē. Tās ir ikkatra pamattiesības neatkarīgi no reliģiskās izcelsmes,» sacīja Dinamarka.

Vadlīnijas pamatā paredzētas vidusskolām un pieaugušo izglītības centriem, tomēr tās var pielāgot arī pamatskolām. Aģentūra uzsver, ka «ir svarīgi respektēt to, ka skolas ir jāapmeklē obligāti, kā arī tiesības uz izglītību».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu