Itālijā uzsnidzis «ķīmiskais sniegs»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Itālijā novērota reta parādība - «ķīmiskais sniegs», vēstī laikraksts «Corriere della Sera».

Šis fenomens radies, pateicoties aukstam vējam no Krievijas un stipram piesārņojumam reģionā.

Šāda parādība rodas, ja gaisā nonāk tādas ķīmiskas vielas kā vara sulfāts, vara oksīds, svins, silikāti utt., kuru daļiņu struktūra ļoti līdzīga sniegpārsliņas struktūrai, skaidro zinātnieki.

Laikraksts apgalvo, ka ķīmiskais sniegs uzsnidzis Milānas rajonā, arī uz Veronas robežas. Pēc zinātnieku teiktā, tā ir ļoti reta, taču pavisam reāla dabas parādība.

Galvenie šādas parādības priekšnosacījumi ir zema gaisa temperatūra un augsta mitruma pakāpe. Ķīmiskās sniegpārslas sāk veidoties viena kilometra augstumā, kur temperatūra ir mīnus 15 grādi. Tā kā arī uz zemes temperatūra ir zema, kristāli saglabā savu formu. Ja temperatūra būtu virs nulles, ķīmiskās sniegpārsliņas izkustu.

Par laimi «ķīmiskais sniegs» nav ilgstoša parādība - kad gaisā vairs nav piesārņojuma, tā pāriet. Tomēr tai būtu jāpievērš īpaša uzmanība, jo tas liecina par stipru gaisa piesārņojumu.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu