«Rīgas namu pārvaldnieka» mājās uzstādīs modernus ūdens skaitītājus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» apsaimniekotajos namos visvairāk sūdzību iedzīvotāji izteikuši par ūdens skaitītāja rādītāju korekcijas izmaksām, tāpēc šogad iedzīvotājiem tiks piedāvāts dzīvokļos uzstādīt modernus ūdens skaitītājus, kuru rādītājus varēs nolasīt attālināti, šodien žurnālistiem stāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe. 

Plānots, ka skaitītāji būs «Rīgas namu pārvaldnieka» īpašums, taču no iedzīvotājiem tiks iekasēta nomas maksa, kas kopumā nepārsniegs līdzšinējo skaitītāju maiņas izmaksas, kas bija jāveic reizi četros gados. 

Mājās, kurās tiks uzstādīti šādi skaitītāji, korekcijas maksājumi tiks izdalīti starp dzīvokļiem, kuru iemītnieki no tiem būs atteikušies. Uzstādot jaunos skaitītājus dzīvokļos, tiks pārbaudīti arī SIA «Rīgas ūdens» lielie skaitītāji, kas uzskaita māju patēriņu. 

Rīgas domes opozīcijas deputāti pauda bažas, ka «Rīgas namu pārvaldnieks» plāno sākt ūdens skaitītāju uzstādīšanu dzīvokļos par nesaprātīgi augstu nomas maksu. »«Rīgas namu pārvaldniekam ir jāizvērtē dārgo ūdens skaitītāju uzstādīšanas pamatotība katrā dzīvoklī un pirmām kārtām uzmanība būtu jāpievērš māju kopējo ūdens skaitītāju nomaiņai, kas ir Rīgas ūdens īpašumā. Ir viegli piespiest dzīvokļu īpašniekus nomāt no pašvaldības dārgos ūdens skaitītājus, taču visvairāk ir novecojuši SIA «Rīgas ūdens» piederošie māju kopējie skaitītāji, kas norāda neprecīzus ūdens patēriņa datus,» norādīja domnieks Māris Puriņš (V). 

«Rīgas namu pārvaldnieka» pārstāvis Krists Leiškalns atzina, ka skaitītāji iedzīvotājiem dāvināti netiks, taču viņš uzsvēra, ka nomas maksa vairumā gadījumu būs zemāka nekā ūdens korekcijas maksājumi. Jaunā modeļa skaitītāji būs dārgāki nekā tie, kas tiek izmantoti patlaban, taču to dati tiks nolasīti attālināti un informācija elektroniski apkopota. 

Modeļu cenas ir atšķirīgas, taču viens skaitītājs varētu izmaksāt ap 30 latu. Leiškalns sacīja, ka patlaban vēl pāragri spriest par iespējamajām kopējām izmaksām. Dažos namos iedzīvotāji jau ir nomainījuši skaitītājus un samaksājuši paši, citos namos, kuru iedzīvotāji labprātāk vēlēsies skaitītājus nomāt, skaitītāju cena varētu mainīties atkarībā no pasūtījuma apjoma. 

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) norādīja, ka par ūdens skaitītāju korekcijas maksājumiem pērn rīdzinieki sūdzējušies visbiežāk. 

Šogad papildu uzmanība tiks pievērsta tā saucamajām negatīvās bilances mājām, kurās tāmes par agrāk veiktiem remontdarbiem, iespējams, neatbilst reālajai situācijai, tāpēc «Rīgas namu pārvaldniekā» strādās pieci būvinženieri, kuri pārbaudīs grāmatvedības datus par pēdējiem pieciem gadiem. Vispirms tiks apsekotas mājas, kuru negatīvā bilance pārsniedz 5000 latu, pēc tam inženieri analizēs namus, par kuriem saņemtas sūdzības, un visi «Rīgas namu pārvaldnieka» nami tiks apsekoti divu gadu laikā. 

Tāpat «Rīgas namu pārvaldnieks» šogad aicinās iedzīvotājus organizēt regulāras kopsapulces un izvirzīt vienu konkrētu pārstāvi no sava vidus, lai atvieglotu komunikāciju ar apsaimniekotāju. 

Ušakovs sacīja, ka Rīgas dome šīs sanāksmes atbalstīs un veicinās, piedāvājot iedzīvotāju sapulces noturēt tuvējo skolu aktu zālēs. 

Kā ziņots, 2010.gada nogalē Rīgas domē pieņemts lēmums apvienot 15 pašvaldības namu pārvaldes, izveidojot vienotu apsaimniekošanas uzņēmumu «Rīgas namu pārvaldnieks». No bijušajām namu pārvaldēm 2011.gada laikā izveidoti desmit iecirkņi. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu