Vai seksa laikā var nomirt?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/wedgegallery/

Pusmūža vīrieši var nodoties seksam, cik bieži vien vēlas, nepalielinot insulta risku. Insulta saistībai ar seksu visbiežāk ir nejaušs raksturs. Zinātnieki atklājuši, ka biežas seksuālās attiecības var pat mazināt fatāla infarkta risku.

Profesors Šahs Ebrahims, kas vadīja Bristoles Universitātes pētnieku grupu, paziņoja, ka vīrieši var nebaidīties par saistību starp seksu un insultu. Pētījuma rezultāti publicēti izdevumā «Journal of Epidemiology and Community Health». 

Uzziņa
Insults ir biežākais invaliditātes cēlonis. Lielbritānijā ir apmēram 300 000 šādu invalīdu. Katru gadu 10 000 cilvēku, kas nav vēl sasnieguši 55 gadu vecumu, pārcieš insultu. Insulta gadījumā daļa smadzeņu pēkšņi stipri cieš vai iet bojā. Tas notiek, izveidojoties trombam bojātā asinsvadā un nosprostojot asins piegādi smadzenēm (ishēmiska trieka),  bet gadījumā, ja smadzenēs pārplīst bojāts asinsvads, to sauc par hemorāģisku trieku.

Risks nomirt seksa laikā — vienam no 580.
Iespējams, ka dažus vīriešus joprojām no intensīvām seksuālām attiecībām attur stāsti par pēkšņu nāvi no infarkta vai insulta seksa laikā.

Sekss ir svarīga dzīves sastāvdaļa. Zinātnieki savus secinājumus balsta uz 20 gadu ilgiem pētījumiem, kuros tika iesaistīti Dienvidvelsas vīrieši vecumā no 45 līdz 59 gadiem. No 914 vīriešiem, kas pastāstīja, cik bieži nodarbojas ar seksu, katram piektajam dzimumattiecības bija retāk nekā reizi mēnesī, katram ceturtajam vismaz divreiz nedēļā un pārējiem seksa biežums svārstījās pa vidu starp šīm abām iespējām.

Pētījumu laikā 65 dalībnieki piedzīvoja insultu, 26 no tiem nomira. Noskaidrojās, ka tiem, kas ar seksu nodarbojās visretāk, insulta risks tiešām bija nedaudz mazāks, taču nav skaidru pierādījumu, ka biežāka seksa piekopējiem ir lielāks risks.

Pētījumā tāpat tika noskaidrots, ka pēkšņa nāve sirds slimību dēļ biežāk novērojama tiem, kam ir zems vai vidējs seksuālās aktivitātes līmenis. Zinātnieki izdarīja secinājumu, ka 50 gadu veciem un vecākiem vīriešiem, kas ar seksu nodarbojas vismaz reizi nedēļā, risks nomirt seksa laikā bija vienam no 580.

Sagadīšanās
Saistībai starp seksu un insultu visbiežāk ir nejaušs raksturs. Insults parasti rodas naktī vai agri no rīta. Arī ar seksu biežāk nodarbojas šajā laikā, un šīs sakritības dēļ bieži vien tiek izdarīts nepamatots secinājums. Pētījums pierāda, ka šādas saistības nav. Pētnieki norāda, ka pusmūža vīriešiem, ieskaitot tos, kas cieš no sirds slimībām, jāņem vērā, ka nodarbošanās ar seksu mazina koronārās sirds slimības risku. Ja vīrietis regulāri nodarbojas ar seksu un fiziskiem vingrinājumiem, neskatoties uz to, ka šo nodarbību laikā paaugstinās asinsspiediens, pēc tam tas pazeminās un tā līmenis ir pat zemāks.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu