Parādnieks rosina veidot Valsts dzimstības veicināšanas fondu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lai uzlabotu demogrāfisko situāciju mūsu valstī, būtu nepieciešams izveidot Valsts dzimstības veicināšanas fondu, aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas Demogrāfijas apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Pēc Parādnieka teiktā, viņa ideju apakškomisija atbalstījusi. «Vēl ir jāpiestrādā pie niansēm, un pēc pāris nedēļām varēsim šo priekšlikumu iesniegt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā,» norādīja deputāts.

Parādnieks skaidroja, ka fonda finansējumu varētu veidot 20% no ziedojumu summas, par kuriem uzņēmumiem tiek piemērots nodokļa atvieglojums. Piemēram, ja kāds uzņēmums kādām sporta klubam vēlētos ziedot 3000 latu, tad klubs saņemtu 2400 latu, bet fonds - 600 latu. 2010.gadā kopējā ziedojumu summa bijusi ap 13 miljoniem latu, tādējādi fonds šajā gadā būtu ieguvis 2,7 miljonus latu.

Deputāts norādīja, ka fondu iecerēts veidot kā struktūru, kuru ne tik daudz ietekmētu valsts izpildvara, bet gan nevalstiskās organizācijas. Par līdzekļu izlietojumu lemtu padome, kurā būtu gan ministriju, gan dažādu biedrību un asociāciju pārstāvji.

Parādnieks pastāstīja, ka šis fonds varētu finansēt tādus pasākumus kā sociālās izglītības programma par ģimeni un bērniem kā augstāko vērtību, kas varētu izpausties kā videorullīši internetā. Tāpat fonds varētu pievērst uzmanību abortu prevencijai.

Viens no fonda uzdevumiem varētu būt atbalsta pasākumi daudzbērnu ģimenēm, piemēram, «goda ģimenes» kartes izveidošana, ar kuru būtu uzņēmumos iegūt dažādas atlaides, kā tas ir studentiem un pensionāriem. Parādnieks neizslēdza, ka atzīmi par daudzbērnu ģimenes statusu varētu iestrādāt jaunajās identifikācijas kartēs.

Tāpat fonds varētu rosināt veidot «ģimenei draudzīgus uzņēmumus», kas rūpētos ne tikai par saviem darbiniekiem, bet kuriem būtu īpaša attieksme pret daudzbērnu ģimenēm.

Kā ziņots, pirms nedēļas apakškomisijas deputāti atzina - lai Latvijā uzlabotos demogrāfiskā situācija, nepieciešams domāt par atbalstu ģimenēm, kurās ir divi un vairāk bērni.

Politiķi iepazinās ar citu valstu pieredzi demogrāfijas jautājumu risināšanā un atzina, ka valstīs, kas var kalpot kā pozitīvs piemērs, liela uzmanība tiek pievērsta katram nākamajam bērnam ģimenē, savukārt Latvijā budžeta griešanas gados šī atbalsta sistēma likvidēta.

Deputāti arī vērsa uzmanību uz to, ka gan mūsu kaimiņvalstīs, gan vidēji Eiropas Savienībā atbalstam ģimenēm un bērniem tiek atvēlēta daudz lielāka daļa no iekšzemes kopprodukta.

Parādnieks kā vienu no pozitīvākajiem piemēriem demogrāfijas jautājumu risināšanā minēja Ungāriju, kas tagad ģimenes vērtības nostiprinājusi konstitūcijā un veic dažādus citus pasākumus dzimstības veicināšanai.

Parādnieks norādīja, ka dzimstības veicināšanai nepieciešams realizēt dažādus pasākumus un iespējams izdarīt arī daudz kā tāda, kas neprasa lielus finanšu līdzekļus.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pagājušajā gadā izveidoja Demogrāfijas lietu apakškomisiju, par kuras priekšsēdētāju tika ievēlēts deputāts Parādnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu