Latvijas tiesībsargājošās iestādes pērn konfiscējušas teju 900 kilogramus narkotiku

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Latvijas tiesībsargājošās iestādes pērn konfiscējušas teju 900 kilogramus narkotisko un psihotropo vielu, kuru vērtība ir vairāki miljoni latu.

Latvijā nav vienotas uzskaites, cik kopumā konfiscēts narkotiku, taču aģentūra BNS, vēršoties pie Valsts policijas, muitas, Drošības policijas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes, noskaidroja, ka pērn kopumā konfiscēts aptuveni 891 kilograms narkotiku un psihotropo vielu.

Galvenās narkotiku ķērājas valstī ‒ Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) ‒ dati liecina, ka pagājušajā gadā ONAP darbinieki, tostarp sadarbībā ar citām tiesībaizsardzības iestādēm, no nelegālās aprites izņēma vairāk nekā 781,2 kilogramus narkotisko un psihotropo vielu, kuru aptuvenā vērtība melnajā tirgū ir 3 368 600 latu.

Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse aģentūrai BNS norādīja, ka ONAP darbs tiek virzīts cīņai pret narkotiku tirgotājiem un narkotiku izplatīšanas tīkla izjaukšanai. Lielāka uzmanība tika pievērsta ar narkotiku nelegālo apriti saistīto organizēto noziedzīgo grupējumu un to dalībnieku aktivitāšu apzināšanai un izstrādei, cīņai pret narkotiku vairumtirdzniecību, kontrabandu, tranzītu un ražošanu. 2011.gadā tika atklātas divas nelegālās metadona ražotnes, kā arī viena marihuānas audzētava.

Iepriekš minētie dati gan attiecas tikai uz ONAP darbu, taču narkotikas konfiscē arī citas Valsts policijas struktūrvienības, tostarp reģionālie policijas iecirkņi. Pārējo policijas struktūrvienību dati par atsavinātajām narkotikām pagaidām nav apkopoti.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati liecina, ka 2011.gadā muitas iestādes atbilstoši saņemtajiem ekspertīžu slēdzieniem atsavināja 87,91 kilogramu narkotisko vielu. Visvairāk atsavināta marihuāna un hašišs. Zīmīgi, ka muitnieki konstatējuši, ka visvairāk narkotikas transportē ar pasta sūtījumiem.

VID gan norādīja, ka pērn galvenokārt samazinājies to kriminālprocesu skaits, kas sākti par narkotiku pārvietošanu pa pastu vai arī ar gaisa transportu. Samazinājums esot skaidrojams ar aktīvu muitas dienesta darbību narkotiku apkarošanas jomā, kā dēļ noziedzīgā vide ir bijusi spiesta samazināt šā transporta veida izmantošanu narkotisko vielu pārvietošanā.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes dati liecina, ka pērn cietumos atsavināti 1,203 kilogrami narkotisko un psihotropo vielu un 1779 apreibinošo vielu tabletes.

Vislielākais atsavināto aizliegto vielu skaits ir Rīgas Centrālcietumā, Jēkabpils, Valmieras un Daugavgrīvas cietumā.

Drošības policijai pērn bijis tikai viens kriminālprocess par narkotikām. Šīs lietas ietvaros pērn septembrī likumsargi Rīgā atsavināja 21,5 kilogramus metamfetamīna un vienu kilogramu kokaīna. Kopējā atsavināto narkotisko vielu vērtība melnajā tirgū ir aptuveni 265 000 latu.

Narkotikas atrod arī Valsts robežsardze, taču tās pārstāve Jevgēnija Pozņaka atzina, ka par visiem gadījumiem tiek informēta policija, kas arī tālāk veic izmeklēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu