ST priekšsēdētājs uzskata, ka Latvijas Satversme ir ideāla

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris nepiekrīt viedoklim, ka Latvijas Satversme būtu novecojusi. Viņš uzsver, ka Satversme ir izstrādāta ideāli.

«Satversme nav novecojusi. Tā [savulaik] tika izstrādāta ideāli, ka Latvija būs demokrātiska valsts. Ideāla satversme, labi uzrakstīta, īsa un lakoniska, ar skaidri pateiktu domu,» sarunā Latvijas Radio pirmdien sacīja Kūtris.

Runājot par grozījumiem, kas jau veikti Satversmē, Kūtris norādīja, ka «šos nelielos grozījumu ienesis laika gars». «Pamatprincipi Satversmē valsts un sabiedrības pastāvēšanai ir ierakstīti,» sacīja ST vadītājs.

Kūtris arī neslēpa viedokli, ka Latvijai lojāliem cilvēkiem [gan pilsoņiem, gan nepilsoņiem] ir skaidrs, ka Satversmē ir kodols, panti, kuri nav jāgroza. «Bet ir cilvēki, kuri grib grozīt šos pantus».

«Ja gribam Satversmē ielikt negrozāmus pantus, tad tas ir jāatrunā [Satversmes] 77.pantā. Bet to var izdarīt tikai ar referendumu [par izmaiņām jānobalso vairāk nekā 700 000 pilsoņu]. Vai cilvēki ir tik aktīvi, lai referendumā atbalstītu izmaiņas?» retoriski jautāja Kūtris.

Satversmes 77.pants: Ja Saeima grozījusi Satversmes pirmo, otro, trešo, ceturto, sesto vai septiņdesmit septīto pantu, tad šādi pārgrozījumi, lai tie iegūtu likuma spēku, ir apstiprināmi tautas nobalsošanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu