Mediju pārstāvjiem liedz iespēju piedalīties Jēkabpils bruņotās laupīšanas lietas sēdē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zemgales apgabaltiesa šodien izplatījusi paziņojumu, kurā informē, ka tiesas sēžu zāles nepietiekamās ietilpības dēļ plašsaziņas līdzekļu pārstāvji rīt nevarēs piedalīties tiesas sēdē, kurā skatīs krimināllietu par bruņoto spēļu zāles «Fēnikss» aplaupīšanu Jēkabpilī.

Zemgales apgabaltiesas konsultante Baiba Gaurilka žurnālistus informēja, ka Zemgales apgabaltiesa rīt, 31.janvārī, plkst.10, paredzējusi sākt iztiesāt krimināllietu, kurā par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas septiņas personas.

Lietas iztiesāšana plānota arī 2. un 3.februārī, kā arī 6., 7., 8., 12., 13., 14., 15., 28. un 29.martā.

«Kriminālprocesa likuma 472.panta 1.daļa paredz, ka tiesas sēžu zālē klātesošo personu skaitu nosaka tiesa atbilstoši tiesas sēžu zālē esošo vietu skaitam. Apsūdzētā un cietušā tuviniekiem vai citām viņa uzaicinātām personām ir priekšrocības tiesības būt klāt krimināllietas iztiesāšanā,» skaidroja Gaurilka.

Viņa informēja, ka Zemgales apgabaltiesa lietu izskatīšanai nolikusi 206.tiesas sēžu zālē, kas ir lielākā zāle tiesā. Ņemot vērā, ka krimināllietas izskatīšanā piedalīsies 44 procesa dalībnieki un 31 uz tiesu aicinātā persona, tiesa nosaka īpašu kārtību, kā procesa dalībniekiem tiks nodrošināta iespēja piedalīties tiesas sēdē un plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem saņemt informāciju par lietas iztiesāšanas gaitu.

«Liecinieki uzturēsies Zemgales apgabaltiesas 2.stāva gaitenī un tiks ieaicināti tiesas sēžu zālē pēc tiesas uzaicinājuma. Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tiek lūgti uzturēties 1.stāva gaitenī, kur informāciju par lietas iztiesāšanas gaitu sniegs tiesas sēdes pārtraukumos,» skaidroja Gaurilka.

Kopumā Krimināllietā apsūdzētas septiņas personas - Leonīds Koņuhovs apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 176.panta 4.daļas, 233.panta 2.daļas, Staņislavs Babeļis apsūdzēts pēc KL 176.panta 4.daļas, 233.panta 2.daļas, Arvo Žagars apsūdzēts pēc KL 118.panta 1.punkta, 118.panta 2.punkta, 15.panta 4.daļas, 176.panta 4.daļas, 233.panta 2.daļas.

Savukārt Deniss Hristoforidi apsūdzēts pēc KL 175.panta 4.daļas, 176.panta 4.daļas, 183.panta 2.daļas, 193.panta 3.daļas, 233.panta 2.daļas, 185.panta 1.daļas, 153.panta 3.daļas, 21.panta 1.daļas, 118.panta 1.punkta, 15.panta 4.daļas, Pāvels Hristoforidi apsūdzēts pēc KL 153.panta 3.daļas, 21.panta 1.daļas, 175.panta 4.daļas, 176.panta 4.daļas, 183.panta 2.daļas, 193.panta 3.daļas, 233.panta 2.daļas.

Edgars Paruškins apsūdzēts pēc KL 176.panta 3.daļas, 153.panta 3.daļas, 21.panta 1.daļas, 175.panta 4.daļas, 183.panta 2.daļas, 185.panta 1.daļas, 193.panta 3.daļas, bet Staņislavs Berkuls apsūdzēts pēc KL 175.panta 4.daļas.

Kā ziņots, Zemgales apgabaltiesa 31.janvārī sāks skatīt krimināllietu par bruņoto spēļu zāles «Fēnikss» aplaupīšanu Jēkabpilī, kuras laikā gāja bojā viens policists, bet vēl divi citi tika ievainoti.

Zemgales apgabaltiesas konsultante aģentūru LETA iepriekš informēja, ka lietu skatīs Zemgales apgabaltiesas tiesnesis Juris Siliņš.

Apsūdzību uzturēs Jelgavas prokuratūras virsprokurore Vida Kravcova, kura apsūdzības cēla, vēl būdama Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore, un lietu turpinās, neskatoties uz iecelšanu jaunajā amatā.

Par to aģentūru LETA informēja Kravcova, skaidrojot, ka tiesa šo lietu vēl nav sākusi skatīt, taču viņa to sagatavojusi. Zemgales tiesas apgabala virsprokurors Dainis Mālmanis ar Kravcovu esot vienojies, ka, neskatoties uz pārcelšanu jaunā amatā, šo lietu nenodos citam apgabala prokuroram, un Kravcova turpinās uzturēt apsūdzību šajā krimināllietā, jo viņa labi pārzina apjomīgo lietu.

Lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas, bet tieši par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī apsūdzēti pieci vīrieši. Minētā lieta nodota Zemgales apgabaltiesai, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

Nu jau bijušie vienības «Alfa» darbinieki Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars, privātpersona Staņislavs Babelis un bijušie Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki Deniss un Pāvels Hristoforidi apsūdzēti par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī, bet vēl lietā figurē Staņislavs Berkuls un Edgars Paruškins, kuriem ar traģisko aplaupīšanu Jēkabpilī neesot nekāda sakara, bet viņi apsūdzēti par senākiem noziegumiem.

Lēmumā tiesai norādītas epizodes, kurās apsūdzētās personas izdarījušas noziedzīgus nodarījumus, proti, apsūdzības celtas par 2008.gadā un 2010.gadā veiktajām zādzībām, 2010.gadā izdarīto svešas mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu, 2009.gadā veikto personas sagrābšanu mantkārīgā nolūkā, lietojot vardarbību un draudus, šajā gadā izdarīto izspiešanu, sveša maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu un iznīcināšanu un sveša maksāšanas līdzekļa atkārtotu nelikumīgu izmantošanu un laupīšanu.

Cita starpā bijušais patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieks Žagars apsūdzēts par citas personas, kas izpildīja dienesta pienākumus, tīšu prettiesisku nonāvēšanu vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā, kā arī mēģināja noslepkavot otru policijas darbinieku. Savukārt Deniss Hristoforidi apsūdzēts par to, ka izdarīja citas personas, kas izpildīja dienesta pienākumus, tīšas prettiesiskas nonāvēšanas vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā mēģinājumu.

Kā iepriekš ziņots, apsūdzības prokurore šajā lietā cēla jau maija beigās. Bruņotā laupīšana notika šā gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu «Chrysler Voyager».

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Denis un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieki Žagars un Koņuhovs, kā arī privātpersona Babelis. Nākamajā dienā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa visiem pieciem aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu