Floridas priekšvēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvis Romnijs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Otrdien notikušajās republikāņu priekšvēlēšanās Floridas pavalstī pārliecinošu uzvaru guvis Mits Romnijs, kļūstot par nepārprotamu favorītu cīņā par izvirzīšanu kandidēšanai uz ASV prezidenta amatu.

[Papildināts viss teksts.]

Rezultāti, kas iegūti pēc gandrīz visu nodoto balsu saskaitīšanas, liecina, ka no aptuveni diviem miljoniem republikāņu, kas piedalījušies Floridas priekšvēlēšanās, 47% devuši priekšroku bijušajam Masačūsetsas gubernatoram, kamēr par kādreizējo Pārstāvju palātas spīkeru Ņūtu Gingriču balsojuši tikai 32%.

Trešajā vietā ierindojies radikālo kristiešu kandidāts Riks Santorums, kuru atbalstījuši 13% balsojušo, bet republikāņu libertāriešu spārna pārstāvis Rons Pols ieguvis septiņus procentus balsu.

Tomēr Gingričs jau paziņojis, ka negrasās izstāties no cīņas.

Otrdienas balsojums Floridā ir svarīgākais no līdz šim jau notikušajām republikāņu priekšvēlēšanām, un debates starp pretendentiem uz godu novembrī stāties pretī pašreizējam prezidentam Barakam Obamam pirms tām kļuva īpaši asas.

Kā liecina nobalsojušo republikāņu aptaujas, Romnijs savu galveno sāncensi pārspējis virknē jautājumu, taču īpaša nozīme bijusi viņa piedāvājumam ekonomikas jomā.

Aptaujas arī liecina, ka viņš spējis uzrunāt plašus republikāņu slāņus, tostarp Latīņamerikas izcelsmes ASV pilsoņus, kas Floridā bauda lielu ietekmi.

Gingričš spējis gūt vien nelielu pārsvaru evaņģēlisko fundamentālistu un abortu pretinieku vidū, taču Romnijs spējis uzrunāt lielāko daļu tā dēvētās Tējas dzērāju kustības, kas pārstāv republikāņu galēji konservatīvo spārnu.

Panākumi Floridā Romnijam nodrošinājuši uzvaru jau otrajā pavalstī un 50 štata delegātu balsis republikāņu nacionālajā konventā. Lai pretendents no Republikāņu partijas tiktu izvirzīts kandidēšanai prezidenta vēlēšanās, viņam kopumā nepieciešamas 1144 delegātu balsis.

Iepriekšējo pārliecinošo uzvaru Romnijs guva Ņūhempšīrā. Sākotnēji viņš tika pasludināts par uzvarētāju arī pirmajās priekšvēlēšanās, kas 3.janvārī notika Aiovā, taču pēc galīgo balsu skaitīšanas rezultātu apstiprināšanas uzvara šajā statā tika atdota Santorumam.

Savukārt Dienvidkarolīnā negaidītu uzvaru guva Gingričs.

Gadījumā, ja viņš uzvarēs prezidenta vēlēšanās, Romnijs sola samazināt valdības izdevumus, sabalansēt valsts budžetu un apturēt veselības aprūpes sistēmas reformas, kuru apstiprināšanu uzskata par Obamas lielāko panākumu iekšpolitikā viņa prezidentūras laikā.

Tikmēr Gingričš, kurš mēģina kļūt par republikāņu konservatīvo spārna galveno kandidātu, savā nometnē pārvilinot līdzšinējos Santoruma atbalstītājus, nosaucis investīciju fondu magnātu Romniju par «liberāli skapī», kas cenšas sev nopirkt vietu Baltajā namā.

Un patiesi, Romnijs savus sāncenšus pārspēj ne tikai ar salīdzinoši mēreno programmu, kas var uzrunāt plašākus sabiedrības slāņus, bet arī ar savām lielākajām finansiālajām iespējām un pārāko kampaņas organizāciju.

Tikai Floridā vien viņš iztērējis 16 miljonus dolāru, un, kamēr Gingričam štata kampaņā bija aptuveni 200 televīzijas reklāmu, Romnijam tādu bija 13 000.

Bez tam Romnijs bauda arī Republikāņu partijas aparāta atbalstu, jo aptaujas liecina, ka tieši viņam ir vislielākās izredzes novembrī pārspēt Obamu.

Tomēr viņam joprojām nākas grūti pārliecināt zināmas konservatīvo aprindas, kurās aizdomas rada gan viņa piederība mormoņu baznīcai, gan līdzšinējā darbība liberāli noskaņotā Masačūsetsas štata gubernatora amatā.

Iepriekš Romnijs mainījis savu nostāju tādos konservatīvo acīs svarīgos jautājumos kā aborti, geju tiesības un ieroču kontrole. Atrazdamies gubernatora amatā, viņš Masačūsetsā īstenojis arī tādu veselības aprūpes programmu, kas zināmā mērā atgādina tās reformas, kuras Obama vēlāk centies veikt nacionālā līmenī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu