Eiropā nosaluši 160 cilvēki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Bargajam salam neatlaižoties, pēdējās dienās Eiropā nosalušo cilvēku skaits sasniedzis jau 160 un tiek reģistrēti arvien jauni aukstuma rekordi.

Pagājušajā naktī Polijā nosaluši vēl deviņi cilvēki, bet termometra stabiņš valsts dienvidos noslīdējis līdz mīnus 32 grādiem pēc Celsija.

Kopumā Polijā kopš bargā sala sākuma pagājušās nedēļā nosaluši jau 29 cilvēki, informē policija.

Ziema nav žēlojusi arī Ukrainu, kur no hipotermijas miruši 63 cilvēki, bet desmitiem tūkstoši meklējuši glābiņu patversmēs.

Vairums sala upuru ir bezpajumtnieki, kuri nosaluši uz ielas, vai arī sirmgalvji, kas miruši savās mājās vai pēc ievietošanas slimnīcā.

Cenšoties palīdzēt, varasiestādes ir iekārtojušas vairāk nekā 2000 pagaidu patversmes, kas piedāvā siltumu un karstu ēdienu.

Valsts rietumos temperatūra noslīdējusi līdz pat mīnus 33 grādiem pēc Celsija, bet Ukrainas galvaspilsētā Kijevā - līdz mīnus 27 grādiem pēc Celsija.

«Es esmu bezdarbnieks. Man ir kur dzīvot, bet nav ko ēst. Es šeit paēdu, un tas bija labi - maize ar speķi un sīpoliem, kā arī putra,» norādīja viens no patversmes apmeklētājiem Kijevā.

Rumānijā naktī uz ceturtdienu nosaluši astoņi cilvēki, bet kopējais sala upuru skaits sasniedzis 22, ziņo Veselības aizsardzības ministrija.

Atsevišķās Rumānijas daļās gaisa temperatūra noslīdējusi līdz pat mīnus 31 grādam pēc Celsija, un skolas palikta slēgtas arī ceturtdien.

Bulgārijā, kuru piemeklējis pēdējos simts gados bargākais sals, nosaluši desmit cilvēki, vēsta mediji, bet varasiestādes ar oficiāliem datiem vēl nav nākušas klajā.

Vairākās vietās aizsalusi Donava, tādēļ varasiestādēm nācies pārvietot dažus kuģus uz citām ostām, bet Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā iedzīvotājiem problēmas sagādājuši bankomāti, kas lielā sala dēļ vietām pārtraukuši darboties.

Tikmēr Lietuvā pamestas mājas drupās atrasts kāds nosalis 55 gadus vecs vīrietis, kurš kļuvis par devīto lielā sala upuri.

Spēcīgā snigšana un sals pagājušajā naktī radījis haosu arī Itālijas vidienē un ziemeļos, kur simtiem cilvēku tika iesprostoti ieputinātos vilcienos. Tika kavēts gan dzelzceļa, gan lidostu darbs.

Līdz šim Itālijā no hipotermijas miris zīdainis un kāds 76 gadus vecs pensionārs, un sinoptiķi norāda, ka tādu aukstumu valsts nav pieredzējusi teju 30 gadus.

Savukārt Austrijā mežā nosalusi atrasta kāda 83 gadus veca sieviete, kura acīmredzot devusies savā ikdienas pastaigā, paslīdējusi un nespējusi vairs piecelties. Viņa ir kļuvusi par Austrijas otro sala upuri šogad, paziņojušas amatpersonas.

Serbijā sals laupījis septiņu cilvēku dzīvības, bet aptuveni 11 500 ir ieputināti nomaļos kalnu ciematos. Savukārt Belgradā par bezpajumtnieku glābiņu no sala ir kļuvis sabiedriskais transports, jo galvaspilsētas patversmēs visiem vietas nepietiek.

«Vairums šoferu ļauj viņiem palikt transporta līdzekļos, ja viņi paliek pakaļgalā un netraucē,» laikrakstam «Blic» norādīja kāda amatpersona.

Bosnijā sniegputeņi no ārpasaules nošķīruši vairākus ciematus, un varasiestādes jau otrdien mobilizēja divus helikopterus, kas piegādāja ciematiem pārtiku un citas nepieciešamās lietas. Varasiestādes seko līdzi situācijai un nepieciešamības gadījumā ir gatavas noorganizēt vēl citas piegādes.

Pa diviem upuriem sals prasījis arī Čehijā, Slovākijā un Grieķijā, bet Francijā varasiestādes slēgušas kravas automašīnām vairākas šosejas, kur pastāv liels apledojuma un sniegputeņu risks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu