«Ober-Haus»: Joprojām liela interese par banku īpašumā esošajiem dzīvokļiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā arī jaunam gadam iesākoties palikušas nemainīgas un ir 575 EUR par vienu kvadrātmetru, liecina «Ober-Haus» tirgus pētījums. Par to portālu «Apollo» informēja Evita Zemberga-Zakalovska, «Ober Haus Real Estate Latvia» mārketinga speciāliste. 

Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, tādos kā Teika, Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns vienistabas dzīvokļiem novembrī bija vidēji no 18 000 līdz 27 000, divistabu dzīvokļiem no 24 000 līdz 36 000 eiro, trīsistabu dzīvokļiem no 30 000 līdz 43 000 eiro un četristabu dzīvokļiem no 40 000 līdz 47 000 eiro. 

Lai gan Latvija beidzot ir sagaidījusi ziemu un cilvēki steidz baudīt tās sniegtos priekus, janvāris Rīgas mikrorajonos ir bijis samērā aktīvs mēnesis. Lielākā interese ir no vietējo pircēju puses, kas vēlas iegādāties no 37 līdz 50 kvadrātmetru lielus dzīvokļus ar vidējo cenu līdz 30 000 eiro. Joprojām izteikti liela ir interese par banku un ar tām saistīto uzņēmumu īpašumā esošajiem dzīvokļiem. 

Pircējiem joprojām ļoti svarīgs ir komunālo maksājumu apjoms, kā arī vai mājai pieguļošais zemes gabals ir īpašumā kā domājamās daļas vai tiek nomāts. Pircēji kļūst izglītotāki un uzklausa arī nekustamā īpašuma kompāniju speciālistu ieteikumus, kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties sērijveida dzīvokli.

Piedāvājums, salīdzinot janvāri ar pagājušā gada pēdējiem mēnešiem, ir sarucis. Piemēram, trīsistabu un četristabu dzīvokļu piedāvājums visvairāk ir samazinājies Ķengaragā, sasniedzot gandrīz 40 procentu samazinājumu. Divistabu un četristabu dzīvokļu piedāvājuma skaits samazinājies Vecmilgrāvī. Sākot no vienistabu līdz pat četristabu dzīvokļu skaita piedāvājums ir samazinājies Mežciemā, Juglā un Purvciemā, vidēji par 20 procentiem.
 
Savukārt Āgenskalnā un Teikā palielinājies viensitabu dzīvokļu piedāvājuma skaits, vidēji par 25 procentiem. Iļģuciemā un Zolitūdē palielinājies divistabu dzīvokļu piedāvājuma skaits. Trīsistabu dzīvokļu piedāvājuma skaits būtiski nav palielinājies nevienā no mikrorajoniem, taču četristabu dzīvokļu piedāvājuma skaits visvairāk palielinājies Teikā.
 
Jaunais gads centra segmentā arī ir iesācies ļoti aktīvi. Vislielākā interese un aktivitāte ir no Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas pircēju puses. Šo klientu prasības saglabājas iepriekšējā līmenī. Interese tiek izrādīta par 2 līdz 4 istabu dzīvokļiem cenu kategorijā no 145 000 līdz 250 000 eiro, kurus nepieciešamības gadījumā viegli un ātri var izīrēt vai pārdot. Interesē tikai renovētas ēkas vai jaunie projekti, labā vietā, ar attīstītu infrastruktūru, ar pilnu un kvalitatīvu apdari, vēlama apsardze. Kā obligāts nosacījums ir lifts un autostāvvietas iespējas. Tā kā prasības ļoti ierobežo izvēli, tad pieprasījums vairākkārt pārsniedz piedāvājumu un nereti klienti aizbrauc neizdarījuši izvēli, jo nav varējuši atrast visām vēlmēm atbilstošu īpašumu.
 
Ierobežotās izvēles dēļ, klienti ir sākuši paplašināt pieļaujamo dzivokļu atrašanās rajonu. Ja agrāk tika izskatīts tikai centrs, tad šobrīd aizvien aktīvāk tiek meklēti labi jaunie projekti mikrorajonos, it īpaši Pārdaugavā dēļ tās izcilās infrastruktūras, kā arī Lidostas un Jūrmalas ērtās sasniedzamības dēļ.
 
Vietējie klienti meklē 2 līdz 4 istabu dzīvokļus. Pircēji, kas gatavojas dzīvokļa iegādei izmantot bankas kredītu, meklē 2 un 3 istabu dzīvokļus, kas ir pietiekami labā stāvoklī, lai tur uzreiz varētu iet dzīvot. Šos klientus interesē dzīvokļi centra nomalēs par cenu no 50 000 līdz 60 000 eiro. Klienti, kas gatavi dzīvokļus iegādāties par saviem līdzekļiem, interesi izrāda par 3 un 4 istabu dzīvokļiem centrā - mājās, kas ir labā stāvoklī, ar renovētu kāpņu telpu, gāzes apkuri un autostāvvietas iespēju, bieži vien pat remontējamus par cenu no 150 000 līdz 200 000 eiro.
 
Arī centra segmentā vērojams piedāvāto dzīvokļu skaita samazinājums. Salīdzinot ar pagājušā gada pēdējiem mēnešiem, janvārī piedāvājuma skaits sarucis par vidēji 3.5 procentiem.
 
Pilsētas aktīvajā centrā dzīvokļu pārdošanas vidējās cenas janvārī bija no 800 līdz 1300 eiro par vienu kvadrātmetru, tuvajā centrā - vidēji no 1200 līdz 1900 eiro par vienu kvadrātmetru. Tie dzīvokļi, kuru vidējā pārdošanas cena ir ap 800 eiro kvadrātmetrā parasti ir sliktā stāvoklī. Lai tos savestu dzīvošanai atbilstošā kārtībā, tie prasa lielus papildus ieguldījumus. Liela daļa no šādiem dzīvokļiem atrodas pagalma mājās.
Jauno projektu segmentā janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada pēdējiem mēnešiem, vērojama pircēju aktivitātes neliela samazināšanās. Jauno projektu segmentā pieprasītākie ir 2 līdz 3 istabu dzīvokļi ar vidējo cenu ap 1100 līdz 1200 eiro par vienu kvadrātmetru.
 
Pēdējā laikā klienti lielāko interesi izrāda par banku un ar tām saistīto uzņēmumu īpašumā esošajiem jaunajiem projektiem, jo šiem dzīvokļiem tiek piedāvāti izdevīgāki kredīta nosacījumi. Klienti rūpīgi izvērtē kredīta maksājuma grafiku un reālās iespējas kredītu atmaksāt. Ja ikmēneša maksājums izrādās pārāk augsts, tad klients var pārdomāt pat pie pirkuma līguma parakstīšanas.
 
Cenas par jauno projektu dzīvokļiem mikrorajonos ir no 1100 līdz 1500 eiro par vienu kvadrātmetru. Cenas par jauno projektu dzīvokļiem galvaspilsētas centrā ir vidēji no 1650 līdz pat 3200 eiro par vienu kvadrātmetru, klusajā centrā dažviet sasniedzot 4900 eiro par kvadrātmetru.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu