Vērtēs iespējas Rīgā būvēt moduļu bērnudārzus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti ārkārtas sēdē vērtēs iespējas Rīgā būvēt moduļu bērnudārzus. 

Uz sēdi uzaicināts arī Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs. 

Kā ziņots, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta speciālisti, iepazīstot un izvērtējot Babītes novada pašvaldības pieredzi moduļu bērnudārzu izmantošanā, secinājuši, ka Rīgā šāds risinājums rindu problēmu nenovērstu un augsto izmaksu dēļ tos būvēt būtu neracionāli. 

Lai gan Skandināvijas valstīs mācību procesa nodrošināšana šāda veida ēkās ir izplatīts risinājums, tomēr Rīgā šādas būves būšot izmantojamas tikai īstermiņā kā pagaidu risinājums. Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis norādīja, ka šīs pagaidu būves nevar konkurēt ar standarta pirmsskolas izglītības iestādēm, kā arī Rīgas pilsētvidē bez būtiskiem uzlabojumiem šādas ēkas arhitektoniski neiederoties.
 
Montējamie moduļi nav jauni, un pastāv iespēja, ka iepriekš tajos uzglabātas arī veselībai kaitīgas vielas. Turklāt, ja uzstādīšana Babītes novada pašvaldībai izmaksāja 34 000 latu, jāņem vērā arī salīdzinoši augstā moduļu īres maksa - par bērnudārzu ar 40 vietām mēnesī būtu jāmaksā 4000 latu, ideju kritizē Rīgas eksperti.
Helmanis arī norādīja, ka visu komunālo funkciju nodrošināšanai šajās telpās tiek izmantota tikai elektroenerģija un tās pārrāvuma gadījumā telpas nav iespējams alternatīvā veidā apsildīt. Turklāt vidēji apkures sezonā ik mēnesi tiek patērēts 10 000 kilovatstundu elektroenerģijas, kas izmaksātu ap 826 latiem, vienlaikus telpās esot problemātiski uzturēt normatīvos noteikto temperatūru.
 
Ja vienam bērnam Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai vidēji tiek tērēti 93 lati, tad moduļu bērnudārzos viena bērna uzturēšana izmaksātu par 100 latiem vairāk - 193 latus. Departaments uzskata, ka šādu moduļu uzstādīšana izglītības iestāžu teritorijās ir neracionāla un ekonomiski neizdevīga.
 
Arī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) aģentūrai LETA pauda viedokli, ka moduļu bērnudārzi neatrisinātu rindu problēmas Rīgā, tomēr viņa norādīja, ka atsevišķās Rīgas apkaimēs tas būtu pieņemams īstermiņa risinājums.
 
Jau ziņots, ka Rīgas pašvaldību ieinteresējusi Babītes novada pašvaldības pieredze, kas bērnudārzu rindas mazināšanā izmantojusi netradicionālu pieeju, jau esošas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes teritorijā bērnu sporta laukuma vietā uzstādot moduļu tipa būvi. Tādā veidā iespējams salīdzinoši ātri un ar nelielu pašvaldības investīciju ieguldījumu mazināt rindu. Moduļu būvē paredzētas vietas 40 bērniem.
 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu