Pārraidīs dokumentālo filmu Broņislavas Martuževas piemiņai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Piektdien,  17.februārī Latvijas Televīzijas 1.kanālā paredzētas programmas izmaiņas – plkst. 19.25 ēterā būs dokumentālās filmas «Gaismas lāse» pirmizrāde.   Filmu tās autors un režisors Zigurds Vidiņš ir veltījis dzejniecei Broņislavai  Martuževai, un LTV 1  maina savu programmu, lai dienu pirms leģendārās dzejnieces aizvadīšanas viņsaulē, pieminētu un godinātu Broņislavu Martuževu.

Laiks aizrit trijos  lokos – cilvēku mūža, gadalaiku un diennakts traktējumā. Poētiski tēli – mākoņi, ūdeņi, koki, puķes, lietus  – stāsta par dzejnieces Broņislavas Martuževas likteni, dzeju un dziesmām.

Filma tapusi vairākās tikšanās reizēs, sākot ar 1980. gadu nogali. Tās bijušas emocionāli piesātinātas un dziļas sarunas par dzejnieces dzīvi un daiļradi, Latviju, Dievu un cilvēku. Tajās spilgti iezīmējas  ne vien Martuževas dzīvesstāsts, bet arī viņas atklātība, vienkāršība, drosme un spītība. Padomju laikā dzejniece uzdrošinājusies savos darbos atklāti runāt pretim varas smagajai nastai, pēc Māras Zālītes vārdiem,  – sniedzot nozīmīgu artavu atmodas iezvanīšanā.

Dokumentālās filmas autors un režisors – Zigurds Vidiņš, komponists – Mārtiņš Brauns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu