Dūle emocionālā vēstulē atvainojas tiem, kurus aizskārusi akcija «Balta lapa»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Latvijas Intelektuālās Attīstības fonda vadītājs Viesturs Dūle un vairāki fonda pārstāvji pirmdien izplatītā paziņojumā atvainojas tiem Latvijas iedzīvotājiem, kurus aizvainoja fonda pārstāvju rīkotā pirmsreferenduma akcija «Balta lapa».

«Mēs no visas sirds atvainojamies tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem mūsu rīkotā akcija «Balta Lapa» izsauca negatīvas emocijas. Mūsu mērķis nebija ar savu brīvo gribu un atvērtām cerībām uz mūsu valsts labklājīgu nākotni aizķert kāda cilvēka nacionālo pašlepnumu, vēl jo vairāk, aizvainot. Tieši pretēji, mūsu akcijas vienīgais mērķis bija dedzīga un patiesa vēlme samazināt radikālās tendences, kas jau acīmredzami sāka ietekmēt mūsu sabiedrību. Akcijas mērķis bija ienest miermīlīguma garu, vēsu prātu un toleranci pārāk karstajās diskusijās, kas pirms referenduma līdz maksimumam bija sakaitējušas jau tā nestabilo mūsu valsts politisko, ekonomisko un sociālo atmosfēru. Akcijas mērķis bija aicināt pārāk asi un agresīvi noskaņotus cilvēkus aizdomāties par savu pārsteidzīgo izvēļu negatīvajām sekām, aizdomāties par mums visiem ne mazāk svarīgiem jautājumiem, kuru apspriešanā visiem iedzīvotājiem vajadzētu iesaistīties tikpat aktīvi un ar tikpat lielu entuziasmu — par pašreizējo slikto izglītības sistēmas un ekonomikas stāvokli, par jauniešu un pensionāru bēdīgo situāciju, par sabiedrības lielākās daļas neticību un šaubām par rītdienu un viņu pēcnācēju labklājīgu dzīvi. Ja jūs mūs nesapratāt, tad vainīgi esam tikai mēs paši, nevis jūs. Tāpēc, ka mēs nespējām atrast jums vajadzīgus un pārliecinošus vārdus, kas spēj pamodināt Jūsu saprātīgumu, un līdz ar to mēs nespējām iegūt to enerģiju, kura varētu pacelties virs dusmu un naida saukļiem, varētu apklusināt abu pušu savstarpējos pārmetumus par nepatiesumu un aizvainojumiem, kas saistīti ar pārāk lielu uzdrīkstēšanos aizskart viens otra nacionālo cieņu. Diemžēl jūs nesadzirdējāt visus mūsu vārdus, bet visi mūsu labdabīgie centieni izrādijās veltīgi,» teikts vēstulē.

«Cilvēki, lūdzu visa tā labā vārdā, kas vēl piepilda miljoniem jūsu siržu, piedodiet mums to! Mēs pateicamies visiem tiem, kuri referenduma dienā izdarīja apdomātu un saprātīgu izvēli — neatkarīgi no tā, vai kāds balsoja ar baltu lapu, principiāli nepiedalijās referendumā, vai arī balsoja «par» vai «pret» otro valsts valodu. Ja jūsu izvēli vadīja sirsnīga pārliecība un patiess pārdzīvojums par mūsu valsts gaišāku nākotni, ja jūs balsojāt tikai labu nodomu vadīti, tātad tā bija pareiza izvēle».

Fonda pārstāvji uzsver, ka akcija nekādā gadījumā nav bijusi ne politiska, ne arī PR veidojoša, lai iegūtu politiskas dividendes, atpazīstamību un atzinību.

«Mēs jau no paša sākuma apzinājāmies, ka šāda akcija nebūs populāra un to asi nosodīs, apmelos un līdz nepazīšanai sagrozīs tie, kuriem tā ir neizdevīga, kuriem jebkurš mēģinājums vai pat vājas pazīmes par sabiedrības satbilizāciju traucē vairāk nekā iesprūdis kauls kaklā. Mēs par to zinājām un negaidijām īpašu efektu un konstruktīvu reakciju. Bet rīkoties savādāk  - vienkārši noklusēt, paslēpties ierastu plakātu ēnā vai norobežoties ar nesaprotamiem lozungiem mēs vienkārši nevarējām. Un lai arī savā valstī mēs palikām galīgi nesaprasti, tomēr, mēs paliekam pilnīgi pārliecināti par to, ka demokrātiskā valstī un demokrātiskā referendumā bija jābūt arī trešajam viedoklim. Tādam, kas varētu visus Latvijas iedzīvotājus — gan latviešus, gan krievus, gan citu nacionalitāšu pārstāvjus — apvienot nevis nesamierināmā un skaudrā pretnostatījuma akcijā, bet  gan neiznīcināmā visas tautas vēlmē tiekties uz jaunu, daudz labklājīgāju dzīvi, par kādu nebūtu kauns no pēcnācējiem. Vēlreiz vēršamies pie jums visiem: lūdz piedodiet, līdzcilvēki,» norāda fonda pārstāvji.

Vēloties palīdzēt izveidot vienotu Latviju visiem tās iedzīvotājiem, Latvijas Intelektuālās Attīstības fonds turpinās rīkot «Vispusīga Intelekta» mācības, kurās aicināti piedalīties un kopā mācīties visu tautību cilvēki, kuri dzīvo Lavijā.

«Ņemot vērā referenduma rezultātus, mēs esam nolēmuši daļu mācību orientēt uz Rīgu un Latgali. Tieši šeit iedzīvotāju apvienošana ir visnepieciešamākā. Mēs ceram, ka mācību procesa laikā plānotais sociālais darbs palīdzēs atrast efektīvas un drošas metodes, kas spēj apvienot latviešu un krievu valodas puses, kas pēc mūsu domām, kļūs par jaunu — auglīgu, darbīgu un konstruktīvu sadarbības sākumu starpvalstu līmenī.»

Vēstuli parakstījis Latvijas Intelektuālās Attīstības fonda vadītājs Viesturs Dūle, kā arī fonda pārstāvji Aivars Čivželis, Ieva Krole, Gustavs Butelis, Maira Dzene, Laura Regzdiņa, Sanda Krasta, Ingūna Ģēģere.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu