Dzīvokļu nolietojuma dēļ īrnieki bieži dod priekšroku nemēbelētiem vai daļēji mēbelētiem dzīvokļiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

«2011.gadā interesants novērojums ir dzīvokļu amortizācijas ietekme uz īrnieku prasībām», situāciju nekustamo īpašumu īres segmentā komentē «Arco real estate» īres nodaļas vadītāja Līva Jaunozola. 

Ņemot vērā, ka lielākā daļa īres tirgū esošo dzīvokļu ir remontēti un labiekārtoti laika posmā no 2005. līdz 2007.gadam, tos 5 gadu garumā jau ir skārusi amortizācija, un tieši 2011.gadā aizvien biežāk īrnieki kā priekšnoteikumu uzstāda, lai dzīvoklī pirms ievākšanās tiktu veikts kosmētiskais remonts. Dzīvokļu nolietojuma dēļ īrnieki bieži dod priekšroku nemēbelētiem vai daļēji mēbelētiem dzīvokļiem, vai arī lūdz dzīvokļu saimniekus nomainīt mēbeles. Nereti īrnieks ir gatavs iemaksāt depozītu divu mēnešu apmērā uz priekšu, lai saimnieks veiktu kosmētisko remontu un nomainītu mēbeles.  

2011.gadā  noslēgtie īres līgumi liecina, ka pieaug īres līgumu termiņi. Ja 2010.gadā vidējie īres termiņi bija no 6 mēnešiem līdz 1 gadam, tad 2011.gadā arvien vairāk parādās ilgtermiņa īres līgumi uz 2-5 gadiem. Tādā veidā īrnieki nodrošinās pret tirgus svārstībām, kā arī viņiem ir ilgtermiņa plāni attiecībā par dzīvi Latvijā. Novērota jauna tendence – pie līguma noslēgšanas, maksāt īri par 6 mēnešiem vai pat gadu uz priekšu, kas liecina, ka potenciālajiem īrniekiem ir parādījušies uzkrājumi, un tādā veidā īrnieks nodrošinās pret neplānotām pārmaiņām attiecībā uz saviem ienākumiem. Nav mazsvarīgi, ka maksājot īri par gadu uz priekšu, īpašumu saimnieki ir pretimnākošāki attiecībā par īres maksu un atlaidēm.  

Agrāk tik populārās «īres tiesības» šobrīd ir aizstājusi jauna tendence īres tirgū – īrnieki meklē neremontētus dzīvokļus, kur saimnieki būtu ar mieru slēgt ilgtermiņa īres līgumu uz 5-10 gadiem par simbolisku īres maksu 1,4 EUR (1 LVL)/m² (komunālie maksājumi papildus), taču īrnieks no savas puses ir gatavs ieguldīt līdzekļus saimnieka nekustamajā īpašumā (vidējā summa 8 000 – 20 000 EUR) un veikt īpašumā kapitālo remontu. Arī dzīvokļi t.s. «jaunajos projektos» ar «pelēko» apdari ir īpaši pieprasīti to īrnieku vidū, kas meklē īpašumu, kuru izremontēt un iekārtot pēc saviem uzskatiem. Šāda tendence ir tikai apsveicama, jo noteikti uzlabo vispārējo nekustamo īpašumu kvalitāti. «Šādus īpašumus pārsvarā meklē īrnieki, kas esošajā piedāvājumā nevar atrast oriģināli iekārtotus dzīvokļus un labprātāk izremontē īpašumu pēc saviem ieskatiem», secina L.Jaunozola. Aizvien biežāk sludinājumu portālos ir manāmi dzīvokļu īpašnieku sludinājumi ar neremontētu dzīvokļu piedāvājumiem ilgtermiņa īrei. Arī banku pārņemtie īpašumi nereti ir izdemolēti, ar brutāli demontētām virtuves iekārtām un santehniku, un ARCO REAL ESTATE līdzšinējā pieredze šādu īpašumu izīrēšanā liecina par īrnieku interesi ieguldīt savus personīgos līdzekļus īpašuma labiekārtošanā, tādā veidā pretī saņemot izdevīgus īres nosacījumus uz vairākiem gadiem. 

Dzīvokļu saimnieki pirms īres līgumu slēgšanas aizvien biežāk vēlas iegūt sīkāku informāciju par īrnieku darbavietu, ienākumu līmeni, personām, kas dzīvos dzīvoklī kopā ar īrnieku. «Saimnieki ir gatavi nogaidīt, lai tikai parakstītu līgumu ar sev vēlamo īrnieku, nevis izīrētu dzīvokli pirmajam, kurš ir gatavs iemaksāt depozītu. 2012. gads īres tirgū ir sācies ar kvalitatīvu īres dzīvokļu katastrofālu deficītu un izskatās, ka situācija tuvākajā laikā nemainīsies, jo  lielākā daļa līdz šim piedāvājumā esošo dzīvokļu ir izīrēta ilgtermiņā. Šāds deficīts var izraisīt straujāku īres maku kāpumu nekā prognozēts», informē Jaunozola. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu