Atrasta Ādolfam Hitleram piederējusi gleznu kolekcija

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāds čehu vēsturnieks atradis Ādolfam Hitleram piederējušu gleznu kolekciju, kas uzskatīta par pazudušu.

Starp atrastajiem mākslas darbiem ir arī glezna «Atmiņas par Staļingradu», ziņo britu laikraksts «The Daily Telegraph». Lai arī Staļingradas kauja bija viena no Vācijas armijas lielākajām neveiksmēm Otrā pasaules kara laikā, tā esot bijusi viena no Hitlera mīļākajām gleznām.

Vēsturnieki uzskata, ka kolekciju varētu izsolīt par aptuveni 2,6 miljoniem dolāru (1,36 miljoniem latu). Taču klosteris, kura teritorijā gleznas atrastas, paziņojis, ka plāno atradumu paturēt.

Kolekciju uzgājis čehu vēsturnieks Jirži Kuharžs.

Hitlers pavēlējis gleznas paslēpt klosterī Bohēmijas dienvidos, taču kara laikā tās atrada amerikāņu spēki. Nav zināms, kā gleznas pazudušas un vēlāk uzradušās jau citā klosterī.

Otrā pasaules kara laikā nacisti okupētajās teritorijās nolaupīja lielu skaitu vērtīgu mākslas priekšmetu, kuri, karam tuvojoties noslēgumam, bieži tika noslēpti.

Kuharžs sacījis, ka kolekcijā ietilpst arī deviņas vēl neatrastas gleznas. «Man šķiet, ka daudzas vietas nevēlēsies atzīt, ka uz viņu mīļākajiem mākslas darbiem ir šis nelaimīgais vēstures traips,» atzinis vēsturnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu