Jauno slimnīcas ēku Talsos plāno uzbūvēt līdz nākamā gada beigām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Jauno slimnīcas ēku Talsos plānots uzbūvēt, aprīkot un atklāt līdz nākamā gada beigām, aģentūru LETA informēja Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. 

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles jaunajā ēkā Stendes ielā 1, Talsos, atradīsies traumpunkts, vidēja izmēra stacionārs ar aptuveni 40 gultas vietām, divām operāciju zālēm, kā arī intensīvās terapijas jeb reanimācijas nodaļu. Tāpat slimnīcā būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar ģimenes ārstu un speciālistu kabinetiem, rehabilitācijas kabinetu un dienas stacionāru ķirurģiskās, terapeitiskās un ginekoloģiskās palīdzības sniegšanai. Pie jaunās slimnīcas tiks izveidotas autostāvvietas 70 automašīnu novietošanai. 

Slimnīcas jaunās ēkas tehnisko projektu izstrādāja SIA «Ozola&Bula, arhitektu birojs». Šodien Talsos notiek tehniskā projekta prezentācijas pasākums, bet drīzumā tiks izsludināts iepirkums par būvdarbu veikšanu. 

Kā akcentēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij»), jaunās slimnīcas ēkas būvniecība Talsos ir iespējama, pateicoties 2010.gada aprīlī notikušajai Ventspils un Talsu slimnīcu apvienības izveidei, kā rezultātā tika izveidota viena Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca un arī slimnīcas Talsu filiāle ieguva reģionālu statusu, līdz ar to arī iespēju piesaistīt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu savai attīstībai. «Tā ir ļoti pozitīva ziņa visiem Talsu, Rojas, Mērsraga un Dundagas novada iedzīvotājiem, kuri joprojām ir spiesti ārstēties padomju laika slimnīcā,» atzina Lembergs. 

Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai projekta īstenošanai ir izdevies piesaistīt Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu 84,21% apmērā no kopējām būvniecības izmaksām. 

Divās projekta kārtās plānotās kopējās Talsu slimnīcas būvniecības izmaksas ir 5,06 miljoni latu. ERAF sedz 4,16 miljonus latu, no valsts budžeta piešķirti 299 000 latu. Talsu novada pašvaldība būvniecības darbiem piešķīrusi 471 000 latu, Rojas novada pašvaldība - 5000 latu, bet no slimnīcas līdzekļiem projekta īstenošanā tiks ieguldīti 118 000 latu. 

Pašlaik slimnīca Talsos atrodas 1900., 1940. un 1963.gadā celtās ēkās, kuras ir kritiskā stāvoklī. Slimnīcas palātas un ārstnieciskās telpas neatbilst mūsdienu prasībām. Jau 2000.gada sākumā šo ēku iekšējo inženierkomunikāciju nolietojums bija 70%, bet pamatu nolietojums - 80%, līdz ar to būtu nepieciešami lieli kapitālieguldījumi, lai uzlabotu ēku stāvokli. Atbilstoši ekspertu slēdzienam esošās ēkas uzlabošana nav iespējama un racionāla, nepieciešamie ieguldījumi būtu līdzvērtīgi jaunas funkcionāli atbilstošas ēkas būvniecībai. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu