Rīgā plāno bezmaksas latviešu valodas kursus bērnudārzu audzinātājām un policistiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas dome plāno paplašināt iespējas bez maksas apgūt latviešu valodu un organizēt kursus arī konkrētām mērķauditorijām un atsevišķām profesiju grupām, piemēram, bērnudārzu darbiniekiem un Rīgā strādājošajiem Valsts policijas darbiniekiem, kuriem ir vēlme uzlabot savas valodas zināšanas, šodien pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).Iepazīstoties ar kursu norisi, Ušakovs novērojis, ka domes finansētās mācības visbiežāk apmeklē cilvēki 40 līdz 60 gadu vecumā, kuriem ir viduvējas vai vājas valsts valodas zināšanas un kuri tās vēlas uzlabot gan sadzīvisku iemeslu dēļ, gan tāpēc, lai kļūtu konkurētspējīgāki darba tirgū.

«Jau iepriekš zinājām, ka pieprasījums ir milzīgs, jo šogad visas 1130 vietas tika aizpildītas vienā dienā. Pagājušajā gadā latviešu valodas bezmaksas kursiem bijām paredzējuši 30 000 latu, šogad jau 65 000 latu, bet budžeta grozījumos iedosim vēl 100 000 latu, lai piedāvātu šo iespēju cilvēkiem,» sacīja Rīgas mērs.

Ušakovs piebilda, ka politiskā apvienība «Saskaņas centrs» (SC) pagājušās nedēļas nogalē atvērusi savus latviešu valodas kursus un pirmie interesenti sākuši mācības jau pagājušās nedēļas beigās. Pirmā grupa atvērta Bolderājā, kur pēc latviešu valodas esot vislielākais pieprasījums.

Kursi tiek finansēti no partijas budžeta, un Bolderājas pilotprojektam SC pagaidām atvēlējis ap 4000 latu.

Jau ziņots, ka SC veidojošās sociāldemokrātiskās partijas «Saskaņa» Jelgavas nodaļa kopš 27.februāra radusi iespēju savā birojā Lielajā ielā, Jelgavā, divreiz nedēļā nodrošināt latviešu valodas bezmaksas kursus jelgavniekiem trešās kategorijas valodas zināšanu iegūšanai. Uz šādu rīcību pamudinājuši 16 AS «Pasažieru vilciens» konduktori no Jelgavas, kuri ar partijas biedriem dalījās problēmā par nepieciešamību apgūt latviešu valodu trešās kategorijas līmenī.

Jelgavas Sabiedrības integrācijas pārvaldes vadītāja Rita Vectirāne gan šādu iniciatīvu vērtēja kā zināmu gatavošanos pašvaldību vēlēšanām, neaizmirstot par politiskajām interesēm, taču, neskatoties uz motivāciju vairot politisko popularitāti, šāda partijas iniciatīva, viņasprāt, ir tikai atbalstāma. «Neskatoties uz politiskajiem mērķiem, apsveicama ir jebkāda iniciatīva, kas šādā veidā palīdz sabiedrībai un valsts valodai,» pauda Vectirāne.

Viņasprāt, valstij vajadzētu padomāt par bezmaksas valodas apguves iespējām, jo pieprasījums ir liels. «Faktiski mēs runājam par veselu cittautiešu paaudzi vecumā virs 40 gadiem, kas skolu apmeklēja padomju laikos, kad nebija tādu prasību pēc latviešu valodas, un darba tirgū viņiem jānoturas vismaz vēl 20 gadu,» skaidroja Vectirāne.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu