Jēkabpils laupīšanā apsūdzētos tiesas sēdē atbrīvo no roku dzelžiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Šodien Zemgales apgabaltiesā turpinot iztiesāt krimināllietu, kurā par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas, tiesa apsūdzētajiem atļāva atrasties sēdē bez roku dzelžiem.

Izskatot apsūdzēto un viņu aizstāvju lūgumus atcelt papildu drošības prasību tiesas sēdē apsūdzētajiem atrasties, saslēgtiem roku dzelžos, tiesa nolēma apmierināt viņu lūgumu, pamatojoties uz korektu apsūdzēto uzvedību tiesas sēdē, kā arī ņemot vērā pozitīvas atsauksmes no ieslodzījuma vietas, kurā apsūdzētie atrodas apcietinājumā.

Tāpat tiesa ņēma vērā apsūdzēto pamatojumu, ka atrašanās roku dzelžos viņiem apgrūtina veikt pierakstus sēdes gaitā, un vienlaikus ņēma vērā to, ka šī sēde notiek zālē bez logiem un tajā ir palielināta policijas apsardze. Pametot tiesas zāli, apsūdzētie nekavējoties atkal tiek saslēgti roku dzelžos.

Edgars Paruškins, kurš nav piedalījies Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanā un apšaudē pēc tās un kurš apcietināts aizdomās par līdzdalību agrākās laupīšanu, zādzību un izspiešanu epizodēs, lūdza tiesu mainīt viņam piemēroto drošības līdzekli - no apcietinājuma uz vieglāku, taču tiesa viņa lūgumu noraidīja, pamatojoties uz apsūdzībām smagos noziegumos un to, ka viņa atrašanās brīvībā var būt bīstama sabiedrībai.

Otrs apsūdzētais, kurš nepiedalījās Jēkabpils notikumos un ir apsūdzēts tikai vienā epizodē par krāsošanas un špaktelēšanas aparāta zādzību Jūrmalā, nav apcietināts un viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Viņš vienīgais tiesas sēdes apmeklē bez policijas konvoja.

Apsūdzēto advokāti šodien pieprasīja tiesā pieaicināt papildu lieciniekus, tostarp ekspertus, tāpat tika pieprasīta atsevišķu ekspertīžu atkārtota veikšana saistībā ar policista Andra Znotiņa nonāvēšanu apšaudē. Šo jautājumu tiesa atstāja atklātu. Tiesa noraidīja prasību aicināt liecināt neatliekamās medicīniskās palīdzības darbiniekus un policistu, kurš nav atradies notikuma vietā, savukārt apmierināja prasību uzaicināt papildu aculiecinieci.

Šodien tiesā liecināja policistu ekipāža, kura fragmentāri redzējusi apšaudes vietu, bet nepiedalījās aizturēšanā nepietiekama bruņojuma dēļ. Tāpat liecināja kāds vietējais iedzīvotājs, kurš dzīvo netālu no apšaudes vietas un arī notikušo redzējis fragmentāri.

Lietu turpinās skatīt rīt, 7.martā, turpinot iztaujāt lieciniekus, kā arī paralēli sākot iztirzāt vienu vecāku epizodi, kas saistīta ar špaktelēšanas aparāta zādzību Jūrmalā. Šonedēļ sēdi plānots turpināt arī 8.martā.

Kā ziņots, lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas, bet tieši par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī apsūdzēti pieci vīrieši, savukārt vēl divi - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem.

Nu jau bijušie vienības «Alfa» darbinieki Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars, privātpersona Staņislavs Babelis un bijušie Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki Deniss un Pāvels Hristoforidi apsūdzēti par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī, bet vēl lietā figurē Staņislavs Berkuls un Edgars Paruškins, kuriem ar traģisko aplaupīšanu Jēkabpilī neesot nekāda sakara, bet viņi ir no tās pašas grupas, taču apsūdzēti par senākiem noziegumiem.

Lēmumā tiesai norādītas epizodes, kurās apsūdzētās personas izdarījušas noziedzīgus nodarījumus, proti, apsūdzības celtas par 2008.gadā un 2010.gadā veiktajām zādzībām, 2010.gadā izdarīto svešas mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu, 2009.gadā veikto personas sagrābšanu mantkārīgā nolūkā, lietojot vardarbību un draudus, šajā gadā izdarīto izspiešanu, sveša maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu un iznīcināšanu un sveša maksāšanas līdzekļa atkārtotu nelikumīgu izmantošanu un laupīšanu.

Cita starpā bijušais patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieks Žagars apsūdzēts par citas personas, kas izpildīja dienesta pienākumus, tīšu prettiesisku nonāvēšanu vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā, kā arī mēģināja noslepkavot otru policijas darbinieku. Savukārt Deniss Hristoforidi apsūdzēts par to, ka izdarīja citas personas, kas izpildīja dienesta pienākumus, tīšas prettiesiskas nonāvēšanas vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā mēģinājumu.

Bruņotā laupīšana notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu «Chrysler Voyager».

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Lietas iztiesāšana Zemgales apgabaltiesā sākās 31.janvārī, turpinājās februāra sākumā, tāpat arī pēc šodienas sēdes plānoti turpinājumi martā.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Arvo Žagars, brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, Leonīds Koņuhovs un Staņislavs Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokurore Vida Kravcova.

Savukārt vecākās inkriminētajās zādzību, laupīšanu, izspiešanas un citu noziegumu epizodēs, kas veiktas no 2008.gada līdz 2010.gadam, brāļi Hristoforidi un šajās darbības apsūdzētais Edgars Paruškins savu vainu neatzina.

Vienā 2008.gada zādzības epizodē kopā ar brāļiem Hristoforidi un Paruškinu apsūdzētais Staņislavs Berkuls tiesai skaidroja, ka būtu gatavs atzīties nodarītajā, taču pauda nepieciešamību tiesas sēdē izvērtēt savāktos pierādījumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu