Laikraksts: Putins vēlēšanās ieguvis ap 50% balsu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Ria Novosti

Vladimirs Putins svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās ieguvis ap 50% balsu, vēsta laikraksts «Novaja Gazeta», atsaucoties uz neatkarīgo novērotāju protokoliem.

Vairāku sabiedrisko organizāciju novērotāji apkopojuši sākotnējo vēlēšanu protokolu informāciju un to salīdzinājuši ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) datiem.

Novērotāji konstatējuši, ka Putina rezultāts svārstās ap 50% balsu, savukārt CVK apgalvo, ka Putins ieguvis 64%, vēsta laikraksts.

Izdevums norāda, ka runa ir par aptuveni 14%, kas pievienoti jau pēc iecirkņu slēgšanas, turklāt šajos protokolos nav atklāta informācija par dienas laikā notikušajām falsifikācijām, ko ir grūti dokumentēt un saskaitīt.

Novērotāju datos nav ietverta informācija no «īpašā vēlēšanu režīma zonām» - Čečenijas, Ingušijas un Dagestānas -, kur vēlēšanu novērošana ir dzīvībai bīstams darbs.

Atbilstoši laikraksta informācijai Putins Maskavā nav ieguvis vairāk par 40% balsu.

Laikraksts secina, ka Putins ir kļuvis par prezidentu tikai atbilstoši CVK priekšsēdētāja Vladimira Čurova un Čečenijas līdera Ramzana Kadirova versijām.

Vienlaikus izdevums norāda, ka otrajā kārtā Putins uzvarētu arī atbilstoši pilsoniskās sabiedrības viedoklim.

CVK pirmdien pēc visu rezultātu apkopošanas paziņoja, ka svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais premjerministrs Vladimirs Putins, saņemot 63,6% balsu.

Otrajā vietā ir komunistu līderis Genādijs Zjuganovs ar 17,18% balsu, trešajā - miljardieris Mihails Prohorovs ar 7,98%, ceturtajā - populists Vladimirs Žirinovskis ar 6,22%, bet pēdējais ir partijas «Taisnīgā Krievija» līderis Sergejs Mironovs ar 3,85% balsu.

Putina inaugurācijas ceremonija plānota maijā.

Putins saviem atbalstītājiem svētdien paziņoja, ka izcīnījis «tīru uzvaru».

Tikmēr internetā publiskotas liecības par daudzskaitlīgiem vēlēšanu rezultātu falsificēšanas gadījumiem, par ko ziņoja arī aktīvisti un opozīcijas pārstāvji.

Neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija «Golos» visā valsts teritorijā reģistrējusi vismaz 3100 ziņojumus par vēlēšanu norises pārkāpumiem.

Pēc iecirkņu slēgšanas «Golos» atzina, ka pārkāpumu skaits bijis līdzvērtīgs decembra vēlēšanās fiksētajam.

«Ja parlamenta vēlēšanās mēs fiksējām daudz gadījumu attiecībā uz biļetenu nelikumīgu iemešanu un «karuseļiem» [nereģistrētu vēlētāju vairākkārtēju balsošanu], tad šoreiz tika pielietotas daudz smalkākas tehnoloģijas,» skaidroja organizācijas pārstāvis.

Arī viens no redzamākajiem Krievijas opozīcijas aktīvistiem populārais blogeris Aleksejs Navaļnijs paziņoja, ka viņa organizācijas apmācītie novērotāji fiksējuši gan «karuseļus,» gan citus vēlēšanu norises pārkāpumus.

Pēc Navaļnija domām, Putina uzvara jau pirmajā raundā bija politiski nozīmīga, lai radītu priekšstatu, ka viņš joprojām bauda vairākuma atbalstu.

«Viņi nolēma, ka otrais raunds nebūtu labi un tas apliecinātu vājumu,» pārliecināts blogeris. «Tādēļ (..) viņi falsificēja vēlēšanas.»

Arī pēdējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs svētdien pauda skeptisku attieksmi pret vēlēšanām.

«Šīs nebūs godīgas vēlēšanas, taču mēs nedrīkstam padoties,» pēc nobalsošanas sacīja Gorbačovs, kurš ne reizi vien veltījis asu kritiku Putinam.

Savukārt Zjuganovs paziņoja, ka viņa partija vēlēšanu rezultātus neatzīs, jo vēlēšanas bijušas «nelikumīgas, negodīgas un necaurskatāmas».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu