Ko par cilvēku var uzzināt pēc acu krāsas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Pirms laika veiktā aptauja, kurā piedalījās teju 1 100 respondentu, noskaidrojās, ko ļaudis domā par konkrētas acu krāsas īpašniekiem. Aptaujas dalībnieki tika aicināti izteikt subjektīvus vērtējumus un priekšstatus, kādas īpašības piemīt ļaudīm ar zilām, brūnām, zaļām... acīm.

Internetveikala Manaslecas.lv veiktās aptaujas dati liecina, ka vairāk nekā puse respondentu (51%) uzskata: visromantiskākās acis ir zilā krāsā. Par otru romantiskāko acu krāsu tiek atzīta zaļa, taču 10% respondentu uzskata, ka acis tomēr nav tās, kas padara cilvēku romantisku.  Un lai gan tiekam raksturoti kā ļoti kautrīga un atturīga tauta, jāteic, ka teju puse respondentu vēlas ielūkoties nejaušo garāmgājēju acīs, lai apmierinātu savu zinātkāri un uzzinātu- kādā krāsā tās ir?

Acu krāsu nosaka pigmentu daudzums
“To, kādā krāsā būs mūsu acis, nosaka varavīksnene, kas dažkārt tiek saukta līdzīgi kā zieds – Iris, un tā veidojas jau embrija 4.mēnesī. Varavīksnenes muguras daļā ir pigmenta epitēlijs un visvairāk pigmenta ir brūnās acīs, bet vismazāk pigmenta gaiši zaļganās un gaiši zilās acīs. Latviešiem, kā ierasts ziemeļu tautai, kur ar saulainām dienām tiekam lutināti maz, ir vairāk gaišo acu īpašnieki. Savukārt dienvidu tautām, kur ir līdz pat 300 saulainu dienu gadā, ļaudīm ir pārsvarā tumši brūnas acis. Tumšo acu īpašnieku pigments aizsargā acs tīkleni no saules stariem, tātad, dzīvē nekas nenotiek tāpat vien, jo katrai niansei ir sava nozīme un pielietojums!”, norāda internetveikala Manaslecas.lv vadošā optometriste Dace Drupa.

Acs varavīksnene, reaģējot uz gaismu vai tumsu, regulē gaismas daudzuma iekļūšanu acīs jeb zīlītes atvēruma platumu. No varavīksnenes tiek nodots kairinājums tīklenes fotoreceptoriem, lai acī veidotos redzes informācija jeb attēls. Turklāt, varavīksnenes pigments ir katram individuāls- līdzīgi kā ar pirkstu nospiedumiem, otra tāda pasaulē nevienam nav!

Brūnacainie – seksīgākie un noslēpumainākie?
Aptaujas dalībniekiem tika lūgts novērtēt arī, kuras acu krāsas īpašnieki šķiet visseksīgākie, un te nu jāatzīst, ka līdera pozīciju jeb pirmo vietu iegūst brūnās acu krāsas pārstāvji (26%), pavisam nedaudz atpaliekot, otro vietu  ieņem cilvēki ar zilu varavīksnenes krāsu (25%).  Tāpat brūnacainie iegūst līdera pozīciju (ar 31% balsu pārsvaru) jautājumā- kāda acu krāsa šķiet visnoslēpumainākā?

Ar dabas doto acu krāsu ļoti lepojas 69% respondentu, taču izsaka vēlmi to ik pa laikam pamainīt. Kā stāsta optometriste, mūsdienās acu krāsu uz laiku mainīt nav nekas neparasts, to var izdarīt ārkārtīgi vienkārši, piemēram, ieliekot acīs krāsainās kontaktlēcas.

63% respondentu atzīst- ir reti gadījumi, kad kāds izsaka komplimentus par acīm, taču mums ir visas iespējas iepriecināt vienam otru un komplimentus par zilām, zaļā, brūnām... acīm izteikt katru dienu!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu