Zemei tuvojas spēcīga ģeomagnētiskā vētra

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Zemei tuvojas spēcīga Saules uzliesmojumu izraisīta ģeomagnētiskā vētra, kas var radīt traucējumus elektroapgādē, globālās pozicionēšanas sistēmās (GPS), satelītu darbībā, kā arī ietekmēt gaisa satiksmi, ziņo eksperti.

Tā ir spēcīgākā ģeomagnētiskā un solārās radiācijas vētra, kāda pieredzēta pēdējo piecu gadu laikā, ziņo ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) eksperti.

Vētru izraisījuši divi spēcīgi solārie uzliesmojumi, kas šonedēļ notika Saules aktīvajā reģionā 1429. Zemi vētras ietekme sasniegs ceturtdien un būs jūtama arī piektdien.

NASA pārstāvis informēja, ka Starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS) apkalpi vētra pašreiz neapdraud, bet eksperti sekos līdzi situācijai un vajadzības gadījumā, apkalpe pārvietosies uz labāk aizsargātām SKS daļām, kā tas līdzīgos gadījumos darīts arī iepriekš.

Savukārt vairākas komerciālās lidsabiedrības jau ir īstenojušas piesardzības pasākumus, pārplānojot lidojumus, lai turētos tālāk no polārajiem reģioniem, kur vētras ietekme būs jūtama visvairāk, norādīja kāds ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) eksperts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu