Pavļuts aicina iedzīvotājus un uzņēmējus nenodoties pesimismam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ndanger, CC licence

«Aicinātu Latvijas iedzīvotājus un uzņēmējus nenodoties pesimismam, bet ar piesardzīgu skatu turpināt iesākto un meklēt veidus, kā kāpināt savu konkurētspēju un iekarot jaunus tirgus,» norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Kā ar preses sekretāres Daigas Grūbes starpniecību biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Pavļuts, Latvijas ekonomikas atkopšanās temps 2011.gadā bijis ļoti pozitīvs un par to pateikties var tieši Latvijas uzņēmējiem, kas ir Latvijas ekonomikas attīstības balsts un pamats.

«Iekšzemes kopprodukts (IKP) 2011.gadā audzis par 5,5%, bet 2011.gada ceturtajā ceturksnī pēc ilgāka pārtraukuma esam spējuši uzrādīt arī labākos izaugsmes rādītājus salīdzinājumā ar mūsu kaimiņiem. Ja Latvijas IKP ceturtajā ceturksnī gada griezumā uzrādīja kāpumu par 5,7%, Lietuvā tie bija 4,4%, bet Igaunijā - 4,5%,» norādīja ministrs.

Lai arī aizvadītā gada nogalē pieauga nenoteiktība ārējos tirgos, Latvijas preču eksports turpināja augt un joprojām ir galvenais izaugsmes dzinulis. Kopumā 2011.gadā Latvijas preču un pakalpojumu eksporta apjoms ir palielinājies par 12,6%. Labās eksporta iespējas pozitīvi ietekmējušas apstrādes rūpniecības izaugsmi - tās pieauguma temps bijis 11,7%. Arī ar pakalpojumu eksportu saistītajai transporta nozarei 2011.gadā ir vērā ņemami izaugsmes rādītāji - vidēji gadā piegums par 8%.

Būtiski palielinājušās arī investīcijas pamatlīdzekļos - par 24,6%. Investīciju pieaugumu galvenokārt noteica privāto uzņēmēju ieguldījumi apstrādes rūpniecībā un publiskās investīcijas infrastruktūrā (enerģētikā, ceļos, kā arī izglītībā).

Pateicoties kopējo ienākumu pieaugumam, palielinājies arī privātais patēriņš - par 4,4%, tikai nedaudz atpaliekot no IKP pieauguma tempa. Privātā patēriņa kāpums vērtējams atzinīgi, ņemot vērā mājsaimniecību vēl joprojām esošās lielās parādsaistības.

«Arī šā gada sākumā publicētie dati liecina par pozitīvu notikumu gaitu Latvijas ekonomikā - aktivitāte augusi gan mazumtirdzniecībā, gan arī apstrādes rūpniecībā un transportā. Salīdzinot ar 2011.gada nogali, patlaban noskaņojums par situāciju eirozonā ir kļuvis nedaudz optimistiskāks,» teica Pavļuts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu