Dannenšterna namu vēlas pārdot par 2,18 miljoniem latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts nozīmes arhitektūras pieminekli Dannenšterna namu Rīgā, Mārstaļu ielā 21, tā īpašnieks SIA «BNI» vēlas pārdot par 2 178 692 latiem, liecina sludinājums portālā «ss.lv». 

«BNI» Dannenšterna namu privatizēja 2008.gadā kā pirmpirkuma tiesīgais nomnieks, samaksājot 1 404 714 latus, tai skaitā 290 000 latu par apbūvi, samaksu veicot 80% latos (231 999,96 lati)) un 20% privatizācijas sertifikātos (2071,43 sertifikāti), un 1 114 714 latus par zemesgabalu, samaksu veicot 100% latos.

«BNI» 100% īpašnieks ir ceļu būves firma SIA «Binders». Uzņēmuma pārstāve Vita Noriņa biznesa portālam «Nozare.lv» apstiprināja, ka šo gadu laikā Dannenšterna nama īpašnieks nav mainījies un tas joprojām ir «BNI», kas šo ēku arī pārdod.

Jau ziņots, ka 2007.gada jūnijā valdība Dannenšterna namu nodeva privatizācijai.

Šis nams ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Tas būvēts 17.gadsimtā un ir viens no ievērojamākajiem baroka arhitektūras paraugiem. 

Nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala 1144 kvadrātmetru platībā un muzeja ēkas 3256 kvadrātmetru platībā, kas 1997.gada 18.aprīlī reģistrēts zemesgrāmatā uz valsts vārda Finanšu ministrijas (FM) personā.

Privatizācijas iesniegumu Privatizācijas aģentūrā iesniedza SIA «BNI», kurai īpašums bija iznomāts līdz 2030.gada 31.augustam ar nomas maksu 9781,78 lati plus pievienotās vērtības nodoklis mēnesī.

Jau ziņots, ka 1997.gada janvārī valdība vienojās šo ēku saglabāt valsts īpašumā un pēc saskaņošanas ar Kultūras ministriju daļu no šī nekustamā īpašuma ierādīt Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam ekspozīcijas izvietošanai.

No 1971. līdz 1996.gadam Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs veicis objekta vēsturisko, arheoloģisko, arhitektonisko izpēti un tehniskā stāvokļa analīzi. Muzejs ēkas atjaunošanā esot ieguldījis sponsoru saziedotos finanšu līdzekļus - 2,8 miljonus ASV dolāru (1,63 miljonus latu).

Savukārt 1998.gada nogalē starp toreizējo VAS «Valsts nekustamā īpašuma aģentūra» (VNĪA) un Sola Bukingolta firmu SIA «Investa Source» tika noslēgts nomas līgums, kas paredzēja, ka Dannenšterna namā, Mārstaļu ielā 21, tiks sākti fundamentāli restaurācijas darbi.

2000.gada19.aprīlī Bukingolts lauza līgumu ar VNĪA par Dannenšterna namu, un tas nonāca VNĪA pārziņā.

2000.gadā pēc Ārlietu ministrijas ierosinājuma valdība piedāvāja Rīgas domei apmainīt valstij piederošo Dannenšterna namu pret pašvaldības īpašumā esošo viesnīcas «Bāka» ēku Rīgā, Elizabetes ielā 3.

Toreiz dome bija iecerējusi izdemolēto viesnīcas «Bāka» ēku pārdot atklātā izsolē, bet Ārlietu ministrija bija gatava nodot to Krievijai apmaiņā pret jaunajām Latvijas vēstniecības ēkām Maskavā.

Taču Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Valdis Smiltenieks toreiz uzskatīja, ka pašvaldībai pašai atjaunot un ekspluatēt Dannenšterna namu nav finansiāli izdevīgi, tāpēc tam būs jāsameklē pircējs vai īrnieks.

 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu