Gripas epidēmija Latvijā: lipīgā infekcija uzņem apgriezienus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Kopš 5.marta, kad Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) paziņoja par gripas epidēmijas sākumu Latvijā, saslimstība ar gripu vērsusies plašumā, portālu «Apollo» informēja LIC.

Epidemioloģe Raina Nikiforova informē: «Gripas intensitāte Latvijā aizvadītajā nedēļā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, pieauga vairāk nekā četras reizes un sasniedza vidēji 167 saslimušos uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinājumam -  šā gada 9.nedēļā tika reģistrēti 38 saslimušie ar gripu uz 100 000 iedzīvotāju. Gripa  tika reģistrēta visās vecuma grupās, bet visaugstākā saslimstības intensitāte  bija bērniem vecumā no pieciem līdz 14 gadiem, kas izsakot skaitļos ir 566 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju.»

Pacienti ar gripas klīniskiem simptomiem aizvadītajā nedēļā tika reģistrēti astoņās no desmit monitoringa pilsētām - Daugavpilī, Gulbenē, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rīgā, Valmierā un Ventspilī.

Gripas pieauguma tendence tika novērota visās pilsētās, izņemot Valmieru, kur gripas intensitāte saglabājās iepriekšējās nedēļas līmenī. Jēkabpilī un Rēzeknē gripas monitoringa iestādēs 10.nedēļā pacienti ar aizdomām par gripu netika reģistrēti. Jelgavā gripas intensitāte bijusi visaugstākā un sasniedza 1394 saslimušos uz 100 000 iedzīvotāju. Šā gada 9.nedēļā šie rādītāji attiecīgi bija - 254 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju.

Stacionārās monitoringa iestādēs aizvadītajā nedēļā stacionēto pacientu skaits ar gripu un gripas pneimoniju pieaudzis no 49 (9.nedēļā) līdz 80 cilvēkiem. No tiem 69 pacienti hospitalizēti ar gripu un 11 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju.

LIC laboratorijā pagājušajā nedēļā izmeklēti 368 respiratorie paraugi. Noteikti 143 gripas vīrusi: 141 A tipa un 2 B tipa gripas vīrusi. Pozitīvo paraugu īpatsvars, salīdzinājumā ar 9.nedēļu, ievērojami pieaudzis, sasniedzot 39% (9.nedēļā – 23%).

LIC speciālisti aicina skolēnus un bērnu vecākus atbildīgi izturēties pret savu veselību. Tagad, kad skolās sākušās brīvdienas un bērni labprāt  dodas uz kino, vai citiem publiskiem pasākumiem, mediķi iesaka atturēties no plašu sarīkojumu apmeklēšanas.

Gripa ir lipīga infekcija un saslimis cilvēks, atrodoties vienā telpā -  var inficēt daudzus. Mediķi aicina arī cilvēkus, kuri ar gripas pazīmēm tomēr dodas uz darbu vai dažādiem pasākumiem, apzināties, ka līdz ar to viņi pakļauj riskam tos cilvēkus, kuriem saslimšana ar gripu var radīt nopietnus draudus veselībai. Piemēram, grūtniecēm, cilvēkiem ar sirds, plaušu un citām hroniskām slimībām un maziem bērniem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu