PVO: Antibiotiku rezistence var kļūt par mūsdienu medicīnas galu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Antibiotiku rezistences dēļ pasaule tuvojas krīzei, kurā parastas operācijas būs neiespējamas un nobrāzts celis var būt potenciāli nāvējošs, brīdina Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Baktērijas sāk kļūt tik ļoti noturīgas pret populārākajām antibiotikām, ka tas var izraisīt mūsdienu medicīnas galu, brīdināja PVO ģenerāldirektore Margarēte Čana.

Antibiotikas cilvēku medicīnā tiek izmantotas, lai nogalinātu vai bloķētu infekcijas izraisošu mikroorganismu - baktēriju vai sēnīšu - augšanu.

Taču mikroorganismi, nonākot saskarsmē ar antibiotikām, kļūst mazāk jutīgi pret tiem un attīsta rezistenci, līdz ar to terapija kļūst neefektīva.

Aizvien pieaugošās rezistences dēļ visas izstrādātās antibiotikas var kļūt nederīgas, padarot neiespējamas pat visvienkāršākās operācijas.

Pasaulei ieejot pēc-antibiotiku periodā, «tādas vienkāršas saslimšanas kā angīna vai bērna nobrāzts celis atkal var kļūt par nāves iemeslu».

«Antibiotiku rezistence pieaug Eiropā un citur pasaulē. Mēs zaudējam pirmās paaudzes antibiotikas. Aizstājošās terapijas ir dārgākas, daudz toksiskākas, tām nepieciešams ilgāks terapijas laiks, un var būt vajadzīga ārstēšana intensīvās aprūpes nodaļās,» brīdināja Čana.

«Pacientiem, kas inficēti ar rezistentiem patogēniem, mirstības līmenis palielinās par aptuveni 50%. Un pēc-antibiotiku laikmets būtībā nozīmētu mūsdienu medicīnas galu,» norādīja PVO vadītāja.

PVO savā jaunajā ziņojumā brīdina par draudošu globālu krīzi antibiotiku rezistences dēļ.

«Šī situācija ir attīstījusies vairāku gadu desmitu laikā, jo daudzas mūsdienās izplatītas un dzīvībai bīstamas infekcijas kļūst aizvien grūtāk vai pat neiespējami ārstēt, dažkārt parastai infekcijai kļūstot dzīvībai bīstamai,» brīdina PVO.

Organizācija pašreizējo situāciju skaidro ar antibiotiku nepamatotu lietošanu, medikamentus bieži vien lietojot nepareizi, pārāk bieži un pārāk ilgu laika periodu.

PVO savā ziņojumā aicina pasaules valstu valdības atbalstīt pētījumus par mikroorganismu rezistenci pret antibiotikām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu